soundguardian.com reportaža – Dječaci rasturili Tvornicu

1


Nakon dva rasprodana koncerta u KSET-u, Dječaci su se vratili u Zagreb nastupom u Velikom Pogonu u Tvornici. Već je ispred same Tvornice vladala poprilična gužva, da bi se ulaskom u sam prostor shvatilo da je koncert imao odličan odaziv. Slavonski porno rap duo Krankšvester pripremali su teren za Dječake i svojim nastupom najavili svoj drugi studijski album. Većina publike je još uvijek bila vani, međutim Krankšvester su oduševili svojim energičnim nastupom i dovitljim tekstovima.

A zatim je krenulo ono po što smo svi došli – Vojko je s “Istinom” otvorio koncert, da bi se nastavilo s “Macijem” gdje je publika već oduševljeno pjevala sve riječi u glas, a piva je letjela iznad naših glava polijevajući fotografe.

Zondo je, nekako očekivano jer je na “domaćem terenu”, dominirao koncertom, pogotovo kada je ponosno pokazao tuljac u kojem se nalazila nominacija za ovogodišnji Porin. Komunikacija između Dječaka i publike bila je odlična, pjesme su se pjevale više – manje u glas, dok je ipak najveća euforija nastala prilikom izvođenja “Mekog sranja”, “Lovrinca” te “Narodne”. Moram priznati da mi je čisto subjektivno nedostajalo izvođenje “Trube” i “Meda”, ali su odlične izvedbe stvari “The Govno” i “After u zatvoru”, na kojima su Ivo i Vojko briljirali, ipak uspjele potisnuti to moje malo razočaranje.

Zondo je pak svojom “Za Bebu” unio dašak romantike i vriskove djevojaka dok su upaljači osvjetljavali prostor i time priveo kraju glavninu koncerta. Nakon kratkog i već klasičnog “Hoćemo još” dozivanja, vratili su se na pozornicu i u bisu izveli “Miris” uz koji je falšala čitava dvorana, “Aladina” kojeg su nazvali svojom, citiram, “najgorom pjesmom ikada”, te na kraju još jednom posljednji singl “Lovrinac” kojim su se oprostili od Zagreba.

Koncert je bio vrlo energičan, pozitivno nabrijan uz rasplesanu i raspjevanu publiku. Negativna strana koncerta bili su problemi sa zvukom, međutim vjerna publika Dječaka kao da se na to nije obazirala. S obzirom na to da su na sceni već godinama zahvaljujući internetu, tako su dobili i pristojnu količinu iskrenih fanova koji ne vrište samo na posljednje singlove “Dalmacija” i “Lovrinac”. Koncert je većinom ispunio sva očekivanja, nije dolazilo da pada koncentracije publike i nadamo se ponavljanju gradiva u dogledno vrijeme.

Autor/ica: Iris Hazler (Foto: Tomislav Ćurić)