bukajeumodi.wordpress.com članak – HRVATSKI VELIKANI – jučer, danas, sutra. Zauvijek?

0

11880423_10154068824628998_4842397489085088117_n

*disclamer – nisam i ne pokušavam biti glazbeni kritičar ili povjesničar. Običan sam ljubitelj hrvatskog hip hopa i ovo je samo moj način da sam sebe na najopširniji način provedem kroz taj svijet i da ga što sažetije prenesem onima koji nemaju moju ‘bolesnu’ volju, a možda žele znati više.

Hrvatska hip hop scena ponovno živi!

Ovaj mini serijal o povijesti hrvatskog hip hopa želio bih završiti pregledom sadašnjosti, aktualnih imena i scene koja je bogatija nego ikad u zadnjih 10-ak godina.

Nakon ‘prvog vala‘ i kratkog zatišja, u Hrvatskoj se pojavila nova generacija koja je svježim zvukom, ali tekstovima privukla novu, nikad tako raznoliku publiku. Ali i u navali novih klinaca, u našem eteru se i dalje vrte i neke ‘stare iskusnjare‘ koje nisu spomenute u prijašnja dva nastavka ali svakako zaslužuju pokoji redak. I više.

bl97-26Elemental‘ je nastao u doba najžešće ekspanzije hip hopa na ovim prostorima, 90-tih godina prošlog tisućljeća. U to vrijeme, za razliku odTremovaca, Bolesne Braće i ostalih, bili su manje eksponirani i nekako više underground bend, no iz prikrajka su čekali i dočekali izlazak pod svjetla reflektora. Vjerojatno su jedini bend iz tog perioda koji nakon najplodnijeg vala zagrebačkog hip hopa nije pao u zaborav (otišao u mirovinu, prošvikao, počeo raditi lošu muziku) nego je nastavio uzlaznom putanjom, a djeluje i dan danas.

Mirela Priselac Remi (jedina MC-ica iz glavnog vala zagrebačkog hip hopa koja još uvijek radi) i Luka Tralić Shot (počeo u Young Lordzima uz ‘oca Targeta‘, poznat i kao producent, a od brojnih remek-djela producirao je ‘Spremni Za RatNereda i Stoke) upoznali su se sredinom 90-tih, kao osnovica benda krenuli su zajedno raditi 1998. (uz Ink-a, s kojim je došlo do razlaza nakon drugog albuma zbog različitog razmišljanja po pitanju glazbe, Ink i dalje djeluje ali duboko u podzemlju).

elementalPrvi album, ‘Moj, Njegov i Njen Svijet, izašao je već nakon dvije godine. Vrlo dobar i osvježavajući album, sa jednim od rijetkih kvalitetnih ženskih vokala na sceni nije došao do šire publike (što vrlo dobro oslikava podatak da, recimo, od cijelog prvog albuma na YouTube-u ima tek nekoliko stvari), slično kao ni drugi iz 2002. pod nazivom ‘Tempo Velegrada‘.

Elemental – Moj, njegov i njen svijet

U posljednje vrijeme, zadnjih 10-ak godina, glazbom su se totalno maknuli od semplova i rade isključivo sa live bendom, a to im je, između ostalog, donijelo i proboj na veću scenu. Album ‘Male stvari‘, treći po redu koji je izašao 2004. godine bio je prekretnica u radu grupe, pjesma ‘Romantika‘ podigla je bend iz čistog hip hop undergrounda na komercijalnu scenu.

Tamo su ostali i sa slijedećim albumom, ‘Pod pritiskom‘ iz 2008. nastavio je u istom smjeru, sjajno uigran bend i dobri, većinom kritički tekstovi, a kod zadnja dva, ‘Vertigo‘ iz 2010. i ‘U redu je‘ iz 2013. recept je nepromjenjen, a rad podjednako kvalitetan, ali i komercijalan.

Blackout – Ostavi T.R.A.G.

Iako profesorica engleskog po struci, Remi se još uvijek nije odlučila napisati album za strano tržište, ali imala je internacionalni izlet, na albumu “DiversidadThe ExperienceAlbum“, koji je financiran iz fondova EU, nastao u Bruxellesu i na kojem je surađivao veći broj glazbenika iz 10-ak europskih država.

Diversidad – “I Got It”

Negdje u drugom planu prvog pravog vala hrvatskog hip hopa pojavio se Edin Osmić. Osim na hrvatski sport (brojni igrači iz BiH igraju za hrvatske reprezentacije u raznim sportovima), Bosna i Hercegovina je itekako utjecala na domaći hip hop, a Edo Maajka je jedan od liričara koji su ostavili najveći trag. Momak koji je kao 14-godišnjak pobjegao iz rodnog Brčkog i ratnog vihora koji je zahvatio te prostore, u Zagrebu je otkrio hip hop, odlučio se baviti njime, snimio 5 albuma i barem za sada odlučio se povući. Sve to za samo 10-ak godina.

Edo Maajka – Molitva

edo mutter2001. izdao je prvi album, ‘Slušaj Mater‘, na kojem se našla čak 21. pjesma i nekoliko velikih hitova koji su drmali scenu na kompletnom prostoru bivšeJugoslavije. Edo se predstavio kao čisti Bosanac/Hrvat, čovjek izraje/naroda, snažnog vokala te jednostavnog a bogatog rječnika, koji je proživio nemala sranja u BiH, a u Hrvatskoj, u kojoj se uspio probiti kao reper, također opisao kišu sranja koja se događa i danas.

Edo Maajka – Nemoj Se Bojat’

“Obraćam se samom sebi, pjesme radim radi sebe, kako bi se “istresao”, utješio, ohrabrio, nasmijao i shvatio neke stvari. Ako to još nekog potakne na razmišljanje, onda je uspjeh još veći”, kaže Edo Maajka, koji je svojom diskografijom zagrebački reper, ali manje je poznato da je prvi put u studio ušao u Tuzli, za vrijeme studija strojarstva, u kombinaciji sa tuzlanskom ekipom pod imenom Defence.

Defence – Defence 99 (mexico mix)

Drugi album, ‘No sikiriki‘ bio je, unatoč naslovu, nešto ozbiljniji, možda i crniji, a prema osobnom mišljenju najbolji iz kompletne diskografije goropadnog Bosanca. Edo je trećim albumom, ‘Stigo ćumur‘ pokazao da neće samo ‘pičiti’ po provjerenom receptu. Na njemu se našlo tek nekoliko njegovih tipičnih društveno kritičkih pjesama, uz dosta gostovanja i puno više zajebancije. Album broj 4, ‘Balkansko a naše’ kvalitetan je iako nije donio niti jedan posebno eksponiran hit, a za sad posljednji uradak, ‘Štrajk Mmozga’ iz 2012. nastao je u kombinaciji liričkog povratka počecima i sasvim novog zvuka naše najdraže Maajke.

Edo Maajka – Panika

Edo Maajka – Diši (ft. Smak & Željko Pervan)

I za kraj priče o Edi, što ljubav učini od čovjeka, koji prođe rad u BiH i u Hrvatskoj, da bi oženio Izraelku i otišao živjeti u Tel Aviv. Prekrasan grad na obali Sredozemnog mora u državi koja je u ratu (ili stanju pripravnosti) praktički od kad postoji, gdje gradskim ulicama nerijetko šeću naoružane djevojke (u Izraelu bi feministice bile zadovoljne jer su jednake, vojni rok obavezan je za sve), a u trgovačke centre ne možeš ući bez da si pažljivo pregledan detektorom. A Edo je upravo to odavno objasnio.

Edo Maajka – To mora da je ljubav

Edin Osmić nije zatomio svoju kreativnost ni u Izraelu, ali okrenuo se nekim drugim projektima, a prema njegovim riječima trenutno radi na nekoliko ideja koje su namijenjene isključivo za djecu.

edo-maajka

E sad. Došli smo do danas. A danas nije krenulo danas nego prije 15 godina. Naime, ako se slažemo da su ekspanziju novog hrvatskog hip hop vala počeli ‘Dječaci‘ (nije ovo kompliment, kao najbolji su, slušam samo njih i ne znam ništa drugo, već činjenično stanje, dečki su ubili scenu sa prva dva albuma i otvorili medijski prostor u koji su spremno uskočili još noviji klinci), onda se vraćamo u Split ranih 2000-tih.

maxresdefault (2)

Još u srednjoj školi Andrija Vujević i Ivo Hajdić počeli su repati uSplitu te kao suludi i pomalo futuristički Nebu i emo-realistični filozof Drugi snimili nekoliko demo uradaka. Stvari kao što su ‘Michael Jackson‘, ‘Smeđi Freestyle‘ i ‘Plavi Freestyle‘ bili su uvod u njihov najzahtjevniji i ako se ne varam posljednji uradak prije ‘Dječaka’, album ‘Jebite Se’ iz 2003.

Nebu i Drugi – Još trčimo ulice (feat. Duck Sausage)

Ukratko, nakon što su se Nebu i Drugi upoznali sa purgerom u Splitu Zondom, 2005. nastali su ‘Dječaci‘. Boom koji su izazvali svojim prvim albumom ‘Drama‘ iz 2009. ponovio je efekt stvari ‘Hrvatski velikani‘ i zahvaljujući internetu, a pogotovo društvenim mrežama doveo novi, kvalitetni hip hop u žedne hrvatske uši.

Dječaci – Noćna pjesma (feat. Kid Rađa)

Teško je bilo što novo ili pametno reći o ‘Dječacima‘, bendu koji je postao tako popularan da ljudi koji su za njih čuli tek od 3. albuma već određuju rade li dobar posao, toliko je puta spomenut, intervjuiran i recenziran u hrvatskim medijima da ću ja radije riječ prepustiti njima.

Dječaci – ISTINA, drugi album iz 2011.

Dječaci – FIRMA, treći album iz 2015.

Čak i važnija misija koju su ispunili ‘Dječaci‘, od osobnog uspjeha i 3 albuma, bilo je to što su za sobom u eter povukli hrpu ‘likova‘ koji su se razmilili na sve strane i razbuktali mali požarčić jače nego šiloko kad gori Smokvica. Neki su samo prošli, neki su ostali, neki su postali ‘važniji’, neki ostali u undergroundu, ali ‘likove‘ poput Papija (osnivač ‘Stillnessa‘, koji je ‘uskrsnuo’ sa Dječacima), Kreše Bengalke, Vuka Oreba, Kida Rađe (član početne postave Dječaka iz sjene), Generala Twoa, Tuta Kamona, ekipa je otkrila uz pomoćDječaka ili zahvaljujući njima.

Iz svog tog ‘đumbusa‘ likova, uz sveprisutnog Vojka Vrućinu, Krešo Bengalka, Papi Para,Vuk Okišareb i Kid Rađa ujedinili su se u nešto tvrđu i na ovim prostorima originalnu molekulu zvanu ‘Kiša Metaka‘. Njihova dva albuma, odnosno dva foldera, izazvala su potpuni kaos pa je ovaj trojac do publike došao brže i žešće nego što su to učinili Dječaci. Splitska ‘all star‘ petorka, a tu je iDJ VRH, ‘odjebala je album izbacila je folder’. Ne zamarajući se eventualnim uspjehom, oba albuma stavili su na besplatan download i pogodili. Iako se to u Hrvatskoj rijetko događa, u ovom slučaju kvaliteta je prepoznata i riječ se proširila dalje.

Kiša Metaka – Konan

kišicaSami su napravili oba albuma, od snimanja preko produkcije do distribucije i marketinga, a zahvaljujući kvaliteti snimljenog materijala vrlo brzo su, na primjer, napunili Tvornicu. Njihov rad, kao i rad ‘Dječaka‘, još je malo proširio prostor za pokoju novu figuru na pozornici. A prije tih još par novih likova, vrijedi spomenuti i jedan od najboljih albuma ovog ‘novog vala hrvatskog hip hopa’.

Svestrani Vojko, na primjer, ne ‘mlati paricu‘ samo u Dječacima i Kiši Metaka, dapače, možda najboljeg sebe ostavio je za samostalni album. ‘Kuje I Laseri‘, u suradnji sa producentom imena AC3PO (talentirani član ‘Sinesteta‘), album ima 7 stvari na kojimaVojko V tako lagano, bezobrazno, nepovezano, inteligentno i tečno baca originalne rime na pomalo nadrealne, a savršeno skladne beatove.

Vojko Vrućina & AC3PO – Šljiva (feat. Kid Rađa)

Svojevrsni splitski ‘All Star‘ bend Kiša Metaka nije dugo čekala na odgovor iz metropole. UZagrebu se dugo nije čuo dobar novi rep (trep) do pojave ekipe pod imenom ‘High5‘, visoke petorke koje čak i ja (a nisam star) mogu nazvati mladićima.

High5 – Cheez feat. Mladi Kizo Manjača

visokiNaci Snajper, Rade Ulica, Hladni, Žuga i najbolji liričar među njima, Riđi Riđ čine High5, dio zagrebačkog kolektiva TR33Z. Mladići su prije svega dugogodišnji frendovi koji su iskoristili hype svojih prethodnika i uz pomoć dostupnosti modernih tehnologija i društvenih mreža te YouTube-a zajahali na novonastalom valu repa. Izdali su Ep ‘Triestri‘, a interes koji su izazvali brzo nakon pojavljivanja EP-a iskoristili su za pravi izlazak na veliku scenu, koji su izvelihvaljenim albumom ‘Schengengang‘.

HIGH5 – Robi Prosinečki

‘Moja baka misli da je to kul, ali ona više voli pravi hip hop od toga što mi radimo.’Riđi Riđ

Žugi & Flowdeep – 7 Grama (EP) (2015) [Full Album]

Da Zagreb i Dalmacija mogu zajedno u hip hopu, pokazuje suradnja ekipe High5 sa šibenskom senzacijom imena Bore Balboa. “Mladi swaglord kbore be dvaojeg tvoja obitelj voli više od tebe, u kratkom roku je postao bard po nekima posrnule scene. Jašući pegaza po poljanama swaga i novčanica od 1000 čuo je ukradeni instrumental i počeo repat. Ugasio je managera i upalio DAW. Sve ostalo je povijest. Prateći Lil B-eve postulate bratske ljubavi radi najrealniji lažni hip hop koji si ikad čuja, kmete jedan. U slobodno vrijeme radi znakove nepostojećih bandi rukama, fingira pucnje iz pištolja i pomaže ljudima u domu za stare i nemoćne.” – Nepoznat Autor

Bore Balboa – U-Ta-Kmica

Najjači predstavnik ‘lažnog hip hopa‘ solo je brijač koji većinom posuđuje tuđe beatove, ali vokabular i tekstovi su mu na nekom posve drugom nivou, nešto slično kao Vojko Vrućina, ali na drugačiji način, koliko god da ovo objašnjene glupo zvučalo. Dalmatinac na privremenom radu u Zagrebu u zadnje vrijeme nije aktivan koliko bi to možda njegovi fanovi htjeli, ali do novog uratka ostaje dosta materijala na YouTube-u, uključujući suradnje sa High5-om, Kišom Metaka i ostalim biserima scene.

Bore Balboa – Pucanj

Slavonija se itekako priključila novom valu a kao najluđi i najoriginalniji predstavnici repa sa istoka bumeranga od države ističu se ‘Krankšvesteri‘. Hrvoje Marjanović i DavorMiletić, Sett i 3ki Stil duet je iz Osijeka koji u svojim tekstovima prebacuju količinu‘pičaka, sisa, guzica, droge, utoka, jebačine, alkohola’ i sličnih ljepota više od ikoga na sceni, vjerojatno u povijesti.

KRANKŠVESTER

Analfabete će to jedino i primjetiti u njihovim pjesmama, a promaknut će im suptilni, inovativni i slikoviti načini na koje oni to rade i zbog kojeg zaslužuju poštovanje. Na kolikoTI načina možeš nekomu reć ‘puši kurac’ ili ‘daj mi pičke’??

Krankšvester – Krankšvester (2014)

Od prvog albuma, nečuveno inovativnog imena ‘Krankšvester‘ pa do najnovijeg iz 2014. godine imena, pogađajte, ‘Krankšvester 3‘ momci drže konstantu po pitanju izričaja, a napreduju glazbeno, zvučno i produkcijiski. Iako su na sceni već 15-ak godina i snimanju dosta solo stvari, tek su u posljednjih nekoliko godina došli do izražaja i probili se među ‘komercijalu’, te nadam se konačno počeli okretat tu ‘masnu paricu‘. Slično kao i njihov slavonski kompić Kandžija.

Kandžija i Gole žene – Crkva

Ne samo slavonski, nego i osječki kompić, Stjepko Galović zvani Kandžija Osjekanovićslijedi sličan put kao i ‘Švesteri‘, ali putuje po drugom glazbenom pravcu. Polako ali sigurno probijao se iz ravne Slavonije ka Zagrebu pod brdom (jer, realno, centralizacija), prvi album snimio 2009. (‘Narodnjaci‘), kao još jedan tipični hip hoper cuper koji nije previše narajcao publiku.

KANDŽIJA

Nakon drugog albuma ‘Koktel Od Rakije‘, trećeg ‘Zlatne Žbice‘ i ‘Dvojezične Ploče‘ sa srpskim reperom Bvanom, Kandžija je otkrio čari live svirke te krenuo u novu avanturu sa svojim bendom, ‘Gole Žene‘. Pjesmom ‘Crkva‘ kojom najavljuju novi album, Kandžija iGole Žene došli su do najvišeg nivoa svoje karijere što se popularnosti tiče, a upravo će taj album, koji izlazi na jesen, pokazati jesu li rock or bust na hrvatskoj ‘estradi’. A Kandžija bi reko – “Ja sam iz područja posebne skrbi, a za ostatak Hrvatske i mi smo Srbi.

BONUS

Kao dodatak cijeloj priči, kako bi ju što bolje zaokružio, ostavio sam šećer za kraj. Hrvatska hip hop scena nažalost nije dala previše pripadnica kompliciranijeg, odnosno ljepšeg spola, nekoliko imena i njihovih uradaka treba spomenuti.

Prvo ime koje čak i površnim poznavateljima ovog žanra u Hrvata pada na pamet je Remi. Ranije spomenuta profesorica engleskog iz budućeg Elementala prve je tekstove slagala pod imenom Miss Curse i već krajem 90-tih, još uvijek dječjim glasom, snimala stvari sa ‘najtvrđim‘ zagrebačkim dečkima.

Shot, MistaHorn, Miss Curse aka Remi – Pasivna agresija

Cura iz centra Zagreba jedina je ostala od ionako malog broja reperica još od početka scene, a njeni najraniji ‘proizvodi’ i meni su bili slabo poznati, neke sam i prvi put čuo ove godine. Holla at ya, allmighty YouTube!!

Basemental project – Nered, MistaHorn, Delirijum Tremens, Shot, Miss Curse…(1998.)

Poseban primjer na našoj sceni je Diyala. Varaždinska Palestinka krenula je malo nakonRemi, zaintrigirala je hrvatske slušatelje, ali ipak ne dovoljno. Svojim novim zvukom (novim za naše prostore) bolje je prošla vani, na europskom tržištu.

Edo Maajka – Down ft. Diyala

Dijete mame Hrvatice i oca Palestinca, odraslo u New Yorku, za Hrvatsku previše eksperimentalna, svidjela se francuskoj agenciji Overstand, s kojom je Diyala početkom ove godine potpisala ugovor i koja će joj pomoći oko izdavanja novog, trećeg albuma u karijeri (‘Rapstract‘ iz 08. i ‘D.i.Y‘ iz 2011.).

Reverse Engineering feat Diyala – Heart Juice

Jedna od pravih underground reperica ili femcee bila je La Bla. Targetova bivša cura, djevojka koja se na neki način može usporediti sa svojim bivšim dečkom po znanju među mc-icama ali i sa El Bahhatteom, jer je kao i on samo nestala sa scene.

La Bla – Reci kako briješ

Koliko sam uspio iskopati, Gordana Ljubojević iz Dubrave, početkom 2000-ih bila je ‘dama-klošarica‘, ali se nakon kratkog vremena odlučila vratiti ‘običnom‘ životu prije nego što je uspjela snimiti album.

La Bla – Nocturno

Nakon raspada Young Lordza, 1996. nastaje bend Madd Lordz u kojem se predstavlja (vjerojatno) prva hrvatska reperica, Bigga, čija karijera nije dugo trajala.

Young Lordz – Nesto novo (feat. Bigga, Mad Woo Skillah)

Prva hrvatska ženska rep grupa, odnosno duet, bile su Marta i Ivana, koje su nastupale pod imenom Scats, a 1998. su snimile spot uz pomoć emisije Top DJ Mag.

Scats – Više ne vrijedi

Baby Dooks, nerođeni brat blizanac Bizze i član Bolesne Braće repao je sa Luce (čita se Lusi, kao Lucy) o kojoj interneti nude jako malo (nimalo) podataka.

Luce, Baby Dooks – Luce

I za kraj ‘ženskog kutka‘, jedna mješovita grupa. ‘Eter‘ je osnovao ChozenOne (sada Zondoiz Dječaka) (17) i mlada djevojka Dex (16), trajao je dvije pjesme, tj. dok se Zoni nije nesretno zaljubio u Dex.

Ovo je druga i zadnja snimljena pjesma dueta na kojoj gostuje ReelPhast, nekima poznat iz legendarnih Young Lordsa, a nakon toga ReelPsychodeliXa.

Eter – Ništa! (feat. ReelPhast)

Neki će reći: “Zar je to sve??” Neki će reći: “Ima ih i viška!!” A ja ću samo reći da je ovo meni najzanimljiviji dio sadašnjice hrvatskog hip hopa kroz koji svako može otići u svojem smjeru, uz par klikova miša.

BONKO ZVOGDAN