ravnododna.com reportaža – Dječaci u KSET-u – prvi hrvatski trijumvirat

0

Tek nekoliko dana nakon objave drugog studijskog albuma ‘Istina’, tri momka, dva Dalmoša i jedan Purger, okupirali su zagrebački KSET. I to dva dana! Živa istina!Nakon uspješnog koncerta u kultnom riječkom Palachu, trojac Dječaci na svojem je popisu postaja na novoj turneji postavio Zagreb i u nevjerojatnom roku rasprodao prvi koncert te, vidjevši da je vrag odnio šalu nabacio i drugi datum (doduše za nedjelju jer ne očekujući toliki interes, KSET je ranije bukirao subotu) – također sold out.

Posljednji petak u studenom i nije bio toliko studen koliko bismo očekivali, pa je pred KSET-om oko 21 sat stajala poveća skupina mlađahnih ljubitelja rima zločeste trojke, ponajviše srednjoškolske dobi. Njih je, kao i ostale zaražene ležernošću Dječaka, trebao zagrijati zagrebački duo Trokut, što je prošlo krajnje neuspješno. Bend je svoj set započeo u 22:41 (mrvicu prekasno) prejakim basom da bi u svega nekoliko sekundi prešao u niz mikrofonija zbog čega se odbrojavalo pjesme do kraja. Pripomogla im je krajnja neartikuliranost na lošoj matrici i 15 minuta činilo se kao vječnost.

Glavni akteri večeri stupili su na svoju platformu točno u 23 sata i uz trenutačnu euforiju započeli, kako rekoše, „svoj novi najduži koncert dosad s četiri pjesme više negoli u Rijeci“ – ilitiga bonus za iste pare, brale. Dječaci nesumnjivo imaju svjež pogled na svakodnevicu o kojoj najviše i pjevaju, ne pozivaju se na napetosti između kozmosa i kaosa, već čiste u svom dvorištu. Krcati KSET to je prepoznao, a njihove misli zdušno naučio, bilo da su to one stare s prvijenca “Drama” ili netom objavljeni noviteti s već sad iznimno uspješne “Istine”.

Raspalilo se najviše nožicama i ručicama tijekom “Punjenih paprika” i “Kamiondžije”, ali dernek izaziva “Narodna” (treba li uopće objašnjavati zašto), no i novoobjavljeni specijaliteti kao što su “Maci”, “ZGB” tijekom koje im se na pozornici pridružuje i Vuk Oreb (kolega sa Soundguardiana) i “Dalmacija” znaju se u posljednje slovo. Dječaci svoje nastupe odlično segmentiraju i balansiraju, pa nakon slijeda veselica, dolazi set bizarno-morbidnih popevki poput novog singla “Lovrinac” ili starog hita “Ubij se”.

Atmosferu je uz spontanu i uobičajeno komičnu komunikaciju s publikom dodatno začinjavao Zondo svojim redovitim prigovorima na tonca „daj malo ovog u monitoring“, „prejaki su ti semplovi“ ili „vokali su mi slabi“, da bi se naposljetku nastavilo u “dobrom tonu”… Mnogi će reći da pozornicom dominira upravo Zondo, no potpisnik ovih redova prema sinoćnjem bi iskustvu ovo ipak kazao za Vojka Vrućinu koji zapanjio svojim impresivnim rap-dionicama (na kraju krajeva, čovjek je poznat po svom “slobodnom stiliranju”, jelte…).

Mali dvosatni raspašoj u KSET-u opravdao je recentne uspjehe Dječaka – rasprodanu nakladu albuma, stotine tisuća pregleda novih pjesama na YouTubeu, rasprodane koncerte, ali, ono najbitnije, upali smo u zamku zaraznih rima i bizarno-komičnih slika iz njihove male glazbene tvornice.