soundguardian.com reportaža – Tri stotine duša i šest stotina ruku u zraku: Dječaci u KSET-u

0

Prva spartanska brojka je ugodna jer se pametno odlučilo da se bukira još jedan nastup umjesto da se petak nakrca do razine Overflow, Hladno Pivo i još neki treći iz pretpovijesne 1991. što je iznosilo oko 500 ljudi. Kako su bili stali unutra i zašto nitko tada nije umro – još uvijek se ne zna.

Trokut je počeo tipa dvadeset do jedanaest s prilično neugodnom misijom da zabavi prije Dječaka. Pošto je koncert kasnio, djevojke u publici nisu bile oduševljene činjenicom da će ih se daviti još dodatnih petnaest – dvadeset minuta. Trokut je najavljivan kao tsunami funk, ali to taj projekt ipak nije. Izašao je MC Bendicod i neki njegov sidekick da repaju preko matrice dok je Tripio klimao kraj pozornice. Tri pjesme kasnije netko je pustio Kick –push i Papijev manifest što je značilo da prvi od dva rasprodana koncerta počinje.

Prve masovne ruke u zraku pojavile su se na Maciju plus klasični koncerti folklor od letećeg alkohola i kolektivnog pomicanja naprijed-nazad. Aranžmani s bendom dobro zvuče, makar je zvuk bio zamuljan što pak ide osobu iza miks pulta. Na Svodničin Zondo je, klasično, glumio Kid Rađu, Leteće sranje je singl kapacitet čak i u live varijanti, a Lovrinac je dobio zborni bam-bam-bam i produljeni pogrebni gitarski solo na kraju. Na ZGB nitko od ljudi bez humora nije izvadio krom da osveti scenu i sve koji su se uspjeli naći prozvanima preko facebook komentara. Kad smo već kod ljudi, zanimljiv je bio supkulturni presjek publike gdje je bilo jako malo pravovjernih repera iz podzemlja. Prije tri su godine te brojke izgledale drugačije.

Poslije Dalmacije Vojko je bacio u publiku neke slobodne stihove koji završavaju tvrdnjom da je bolji pjevač nego Wikler, a zatim je s LilJon/Lil Wayne/Lil` John Wayne Krek kuća prvi put izvedena u Zagrebu. Doduše bez Antića, Papija i Komfort D-a što će reći da je izvedeno 57,1 % pjesme što je dovoljno za prolaz. Bend je tu u redu, ali ovo bi trebalo u živoj kičmi imati matricu.

Pjesmu kasnije Zondo je skočio u publiku, a publika ga je ljubazno i preporučeno poslala nazad prije nego što je počeo Siromašan. Svoj je samostalni trenutak dobio u apologetskoj baladi o propalim vezama i propuštenim prilikama. Djevojke Za bebu znaju prepoznati. Završilo je blizu jedan ujutro drugim Vojkovim freestyleom i spomenom nezavisnog kandidata Siniše Vuce u dvije od njegove tri estradne persone.

S deset novih (ako izbaciš Istinu koja je išla s razglasa i dva puta po freestyle) i dvanaest starih pjesama Dječaci su s bendom pokazali koncertnu spremnost i šteta je da se to može efektivno izvoditi samo na relaciji Rijeka-Zagreb-Split-Osijek gdje ima dovoljno publike na broj stanovnika koja će platiti kartu. Ali to je ekonomska boljka svakog benda koji bi živio od sviranja, a ne od roditeljske socijalne pomoći ili osmosatnog posla.