muzika.hr reportaža – Zagreb voli Dječake

0

Čuo sam za njih još davno, od prijatelja koji me uvjeravao da osim zajebancije, Dječaci imaju smisla za rime i glazbu.

Povremeno sam naletio na njihov blog, sve dok se linkovi na njihove stvari na Facebooku nisu naglo povećavali do te mjere da ih nisam mogao izbjegavati.

Njihov (dvostruko rasprodani) zagrebački nastup u KSET-u samo je potvrdio ono što sam trebao ranije i sam shvatiti. Nisam se još zaredio pa me nemojte krivo shvatiti, ali Dječaci su super.

Nastup je oko 20 minuta do 23 sata otvorio lokalni duo Trokut. Dečki su izrepali što su imali i brzo se pokupili s pozornice, a zbog lošeg razglasa i tihog vokala nemam ništa puno za iskomentirati o njima.

Zato se točno u 23 sata pojavila glavna atrakcija, a ionako mali KSET već je bio dupkom pun obožavatelja, dok se slučajni namjernici nisu niti mogli pojaviti na nastupu za koji se već tjednima traži ulaznica više.

S izuzetkom malih tehničkih tegoba oko pete-šeste pjesme, nastup je prošao izvrsno, s euforičnim KSET-om od početka do kraja. Najavili su koncert dulji od onoga u Rijeci, a toliko smo dobili – dvadesetak pjesama, kombinacija starijih materijala (s “Drame”) i novih s nedavno izašle “Istine”.

Očekivano najbolja reakcija publike bila je na hitove “Punjene paprike“, “Kamiondžije” i fenomenalno primljenu “Narodna” za koju sam više čuo pjevanje s podija nego pozornice.
Iako se o radi o tri repera, Dječaci su bili potpomognuti instrumentalnom sekcijom koja je dodavala potrebnu dubinu mnogim pjesmama, a i za razliku od samplova nisu niti jednom zakazali. Bilo je tu zafrkancije između pjesama i freestylea, a oduševljenje publike ostala je konstanta bez obzira na starost materijala.

Od kurva i kvarta do Dalmacije i punjenog povrća, Dječaci su se pokazali ne samo kao vrstan živi nastup nego i izvrsni rimoklepci (što ako nije riječ trebala bi biti) i zabavljači, a njihov pristup webu i socijalnim mrežama mogao bi biti uzor i šire od ovih zabačenih krajeva.

Uzavrelu atmosferu očekujem i na njihovom drugom nastupu u nedjelju, a za sve koji nisu bili preporučam pripremu za novi koncert koji će se zasigurno održati u nekoliko puta većem i također rasprodanom prostoru. Trk po “Istinu” u dućan, na YouTube ili torrent tracker po izboru, jer ako je KSET išta jučer pokazao to je da će se Dječaci sigurno uskoro vratiti, na oduševljenje obiju strana.

Izvještava: Ivan Kišić