terapija.net reportaža – DJEČACI RASTURILI KSET

0

Nedjelja 27.11.2011 g., nakon vrlo bogatog vikenda tj. od četvrtka ispunjenjog kalendara sa kvalitetnim svirkama, splitski bend Dječaci su u KSET-u uspješno održali svoj drugi rasprodani koncert za koji se danima već traži karta više. Nakon rasprodane prve naklade drugog studijskog albuma ”Istina” u rekordnom roku kao i promotivnih koncerata u Rijeci i Zagrebu, Dječaci su sinoć pokazali zašto su toliko popularni i imaju tako veliku bazu fanova, bar za domaće rap i hip hop bendove.

Dječaci su tri lika, dvojica Splićana Vojko Vrućina i Ivo Sivo te Zondo iz Zagreba koji iza sebe imaju 8 godina zajedničkog rada i dva albuma. Prvijenac ”Drama” je nagrađen Zlatnom Kooglom, a ”Istina”, osim što je rekordno rasprodan, izdat je za Croatia Records čime su i Dječaci automatski dobili puno veću medijsku podršku.

Sinoćnji koncert je također imao live stream zbog velikog interesa publike te je započeo oko 22h. Za live streaming sam čuo tek u gužvi na ulazu prvi put taj dan. Već prvom pjesmom bend je počeo podizati atmosferu stalnom komunikacijom sa publikom gdje se posebno isticao odlično raspoloženi Zondo. Playlista je bila mješavina prvoga i drugoga albuma i pjesme su vezali uz pomoć live benda kao i ekipe za matricom i mix pultom. Live bend je super izbor tako su pojedine pjesme dobile na snazi uz pomoć instumenata i nije bilo grešaka, staviše su odradili posao skoro profesionalno uz par malih primjedbi Zonda toncu. Dječaci su svojim inteligentnim humorom, socijalno osvještenim tekstovima sa zanimljivom tematikom i raznolikim rap stilovima palili publiku puna dva sata.

Osim već poznatih pjesama sa albuma ”Drama”, publika je znala osim refrena sa novih pjesama i rime, tako da su hitovi poput ”Dalmacija”, ”Lovrinac”, ”Narodna” te ”Janeway”, ”Maci”, ”Siromašan” kao i ”ZGB” bile otpjevane u jednom glasu sa punim KSET-om, iako mi je vrhunac bila stvar ”Ubij se” i gromoglasno pjevanje refrena iste. Zaista ugodno iznenađenje sa stilom repanja i raznolikom glazbenom podlogom Dječaci su rasturili naprosto ”jedući” mikrofone i pokazavši još jednom da su među najboljima na ovim prostorima. Među njima trojicom bi posebno izdvojio Vojka Vrućinu koji uz bogat vokabular može držati rime i bez ritma i bacati freestyle između pjesama u jednom dahu. Zondo je bio rasplesan cijeli koncert tako da se i bacio koji put među raspoloženu publiku koja se na momente možda samo Dječacima činila umorna od vikenda ili oštećena od sinoćnjeg razbijanja ali traženjem još jednog bisa nakon bisa je bilo previše za kraj. Ivo Sivo je silazio i penjao se na pozornicu po potrebi za njegovim dionicama punih metafora koje bi kao apaurin sjele već podivljaloj publici. Tu su bili i gosti kao što je Houdini (poznat po svojoj hrabroj gesti koja je kao fotka zasjela na omot albuma) koji je imao masku na licu i Vuk Oreb koji je ubacio par rima na ZGB i još pokojoj.

Dječaci su svojom pozitivnom energijom, repanjem o repanju i o svemu oko njih, opravdali veliki uspjeh svojeg drugoga albuma ”Istina”. Istinom u stihovima kao i pametnim korištenjem weba i društvenih mreža za promociju istih osvajaju i dalje i nadam se i izvan granica Hrvatske. ”Ima nešto što reperi ne kuže, jebala vas tehnika kada nema duše” su stihovi njihove ”After u zatvoru”, koja je također izazvala raspašoj u uzavreloj atmosferi.

Ruke u zraku i kolektivno skakanje i gibanje cijelim koncertom koji je sjajno osmišljen i kao cijelina uz prateći bend čini kvalitetan nastup koji bi preporučio svima nebitno o ukusu i muzici koju slušaju. Iskreno, rap i hip hop mi nije na playlisti već od sredine 90ih ali Dječaci su me naveli da se ponovo uključim i to u scenu regiona koju osvajaju svakim danom. Sve u svemu, vrlo uspješan i izuzetno pametno balansiran nastup, bez puno tehničkih poteškoća je završio pola sata iza ponoći i pjevušeći neke od lako pamtljivih refrena Dječaka i ja sam odmaglio u noć.

sensimillax // 30/11/2011