potlista.com reportaža – Samokrasno! – Dječaci @ KSET, 27.11.2011.

2

Trebalo mi je par dana da mi se slegnu dojmovi. Nije. Skroz lažem. Samo sam jednostavno najobičniji ekstrovertirani odlagač posla. Znao sam odmah nakon koncerta da su Dječaci 27.11.2011. @Kset poprilično razvalili.

Ima tih nekih fenomena, hypova, koji ipak traže neko objašnjenje. Nisu bjelodani. Meni je i dalje Nirvana fenomen. Kužim, “Nevermind” je pun hitova, ali bio je i “Ten” i “Use Your Illusion 1+2”, ali kad se gleda unatrag 1991. glazbeno ne postoji osim u liku trojice punkera koji su u najboljim trenutcima izgledali kao karikature. Poanta je da KOJI KURAC!! Riskirajući ismijavanje i obračun s hordama čitatelja pot liste upravo sam usporedio novi album Dječaka s “Nevermind”. Barem na osnovi hypea. Odjednom, ISTINA nije ‘out there’ nego svugdje! Na svim tulumima, u autima, u jebenim uredima. Za radio i TV ne znam, jer taj segment pop kulture slabo ako uopće pratim. Ali sama činjenica da su Dječaci rasprodali dva koncerta u Kset-u govori u prilog naglog porasta popularnosti Dječaka radi ISTINE. Nije da Dječaci nisu i prije imali jak kontingent fanova, (dapače, tvrdolinijaški fan status mnogi su iskazivali na prošlom koncertu u Kset-u koji je nažalost meni ostao u sjećanju kao najgore koncertno razočaranje ikad! Dok smo se Estrada i ja zgražali nad antinastupom ostatak prisutnih prilazio bi nam poput Jehovinih svjedoka, usta razvučenih u blaženi smiješak, tapšajući nas po ramenu kao da nam čestitaju što zajedno kužimo spiku), ali osjećaj zaokreta u domenu masovnosti s novim albumom je neizbježan. Koncept i pojam masovnosti u meni uglavnom pobuđuju negativne osjećaje, no morao bih biti pička i licemjer da zamjeram Dječacima uspješnost ISTINE. ISTINA je album krcat lukavom i duhovitom lirikom upotpunjenom dobrom produkcijom i podlogama koje odlično čuvaju leđa MC-ima. Gosti na albumu nisu ništa manje uspješni od Vojka V., Ive Sivog i Zonda. General Two, Papi, Kid Rađa i Grubi Bubi prvo skinu kape konkurenciji, a onda ih skrate i za glavu. Sve u svemu ISTINA je instant klasik hrvatske glazbene produkcije. Konačno mi je netko dao povoda napisati prethodnu rečenicu! Totalni 35 i apsolutistički samokrasno!

Na nedjeljnom koncertu Dječaci nisu štedjeli ni sebe ni publiku. Teško je bilo razlučiti tko tu pije, tko plaća, a tko duva. Za razliku od gore spomenute katastrofe od koncerta niti jedan vanjski čimbenik (alkohol, ilegalno bilje) nije bitno utjecao na impresivnost izvedbe. OK, Vojko je par puta nešto ofrlje odfreestylao i malo mu se zapleo jezik i raspored rima na “Deblu”, kompjuter je svojom ili ljudskom greškom par puta sjebao matricu, ali sve ove greške su bile daleko simpatičnije nego iritantne. Dječaci su prošli kroz obilati repertoar novih i starih stvari i u par navrata se činilo da ekipa bolje reagira na stare nego na nove stvari. Naravno da su s novog albuma “Dalmacija”, “ZGB” i “Lovrinac” naišli na najžešće odobravanje. Ja sam bio sretan jer sam uživo vidio “Deblo” i “After u Zatvoru”, i malo nesretan što nije stig’o “Med”. Ove tri stvari su me nakon inicijalnog šoka zakonitosti hitova “ZGB”, “Dalmacija” i “Lovrinac” odvukle na stranu beskrupuloznih zagovornika novog albuma ma koliko vaš PR odjel vrtio Dječake na poslu preko Youtube-a. Jebo vaš PR odjel!

Kset je bio krcat. Tko god je morao iz prvih redova po pivo polučio je više mržnje nego gay pride u Splitu. Koncert je bio začinjen najgorim stagediveovima ikad. Super je bilo vidjet stagediving na hip hop događanju samo što publika (bit će da im je prošli koncert bio Sheet Foxes hohoho) ili ne poznaje koncept ili je samo najljenija publika ikad. U bilo kojem slučaju Zondo i jedan nadhrabri član auditorija bili su glavni akteri Ksetovskog uprizorenja spuštanja Isusa s križa, da bi se na kraju publika ipak zbrojila i skoro prolazno prosurfala Zonda na, vjerujem, “After”.

Na kraju glavnog dijela koncerta Dječaci su odsvirali adaptiranu verziju Stooges numere “I Wanna Be Your Dog” u kojoj su ponovo odrepali dijelove “Aftera”. Odličan klimaks odličnom koncertu i obrada u rangu Trickyeve live obrade Motorheadovog “Ace Of Spades”.

Iako je publika u nekim trenutcima podbacila u pogledu podrške i ekipa sa stejdža je par puta morala tražiti buku, kraj koncerta je dočekan s razgaljenim konsenzusom da nije bilo dosta širenja ISTINE. Vojko je iskoristio poziv na bis i na foru vuk-laptop dovukao Zondu da odpjeva “Za Bebu”, stvar za koju su Dječaci izjavili na Tumbleru izjavili da se neće uživo svirati. Bonus! “Za Bebu” je najljepša stvar na albumu i moj tajni favorit. Da, još jedan. Nakon toga, koliko se sjećam, s već upaljenim svijetlima Dječaci su još jednom izašli na bis i odradili respektabilan freestyle.

Report s koncerta nikako ne bi bio potpun niti pošten bez odavanja dužnog poštovanja pratećem bendu. Često imam problema s pratećim bedovima u hip hop svijetu, a možda ponajviše u Hrvata. TBF, St!llness, pa možda Elemental, bi po mom mišljeni bolje zvučali da bend manje kerefekira, a više drži beat. Čak i Roots znaju kad što treba, a kad ne treba. Hip hop koncert s previše bubnjarskih kerefeka, pa onda gitarističkih dionica i jedno 54 afričke udaraljke više smetaju nego što odaju dojam vrhunskog benda. Ja vjerujem da su članovi svih gore prozvanih bendova odlični muzičari, ali previše je uvijek previše. Pogotovo ako je hip hop program u pitanju. Prateći bend Dječaka ne boluje od sindroma razbacivanja vještina. Svako imalo naslušan shvatiti će nakon par stvari da je bubnjar Dječaka majkojebač. Ali on je tu kao kičma, a ne kao podloga za zumbu. Peteročlani bend na koncertu u nedjelju je samozatajno odradio vrhunski posao o kojem TBF ne želi imati pojma. Ne bih htio uspoređivati kruške i jabuke, no TBF u usporedbi s Dječacima je usporedba LCD Soundsytema i !!!. LCD je odličan i glamurozniji i prihvatljiviji, ali !!! su uzbudljiviji i jebote opasniji, a time i više sexy. Još jednom zahvale bendu Dječaka na vrhunski obavljenom poslu. Masni 35!

Dječaci su s ISTINOM cro-hopu podigli letvicu na novu visinu. Ako ne drugima onda definitivno sebi. I da razjasnimo ovo nije hip hop za ljude koje ne slušaju hip hop. Koji kurac to uopće može značiti? Ako ništa drugo zvuči uvredljivo za Dječake. ISTINA je autohtoni hip hop proizvod sa svim elementima; zajebancijom, razmetanjem vještinama i spušatanjem konkurenciji. Pjesme poput “Mirisa” i “ZGB” ne smiju zasjeniti šake pune čelika kao što su “Deblo”, “Med”, “Leteće Sranje” i “Cigan”. Na koncertima možda hoće, ali ukupno gledano hip hop pobjeđuje. To se čuje na ploči i to se čulo u Ksetu. Možda ne od publike, ali od Dječaka je. Dječaci i njihov novi album su sjajan primjer kako se može rokat (:crvenise:) i kako s preeeeduuugoooo nije. Sveukupno samokrasan album s recipročno samokrasnim nedjeljnim koncertom.

Foto: Tamara Marjanović // KSET.org