infozona.hr članak – Porin: od parade do prosvjeda

0

201603191600-781- (1)
Najveće osvježenje večeri bili su splitski Dječaci koji su nastup pjesme Struja započeli riječima Ovo je montirani proces, a završili riječima Stop cenzuri na HRT-u.

Dvadeset treća dodjela Porina održala se 17. ožujka na splitskim Gripama gdje je izvođače, najavljivače i ostalu kliku nakon šetnje po crvenom tepihu dočekala euforična atmosfera za koju su se pobrinula uvijek raspoložena splitska publika.

Ove godine pristiglo je 1515 prijava, a najviše je slavio Matija Dedić

U dva i polsatnom prijenosu publika u dvorani i pred malim ekranima mogla je pratiti dodjelu nagrada u deset glavnih kategorija, dok su za petnaest manjih kategorija nagrade bile uručene u predprijenosu, koji je vodio Ante Cash, jedan od nominiranih izvođača. Lipo je dobiti Porina. Ko kaže da nije, laže, iskreno nam je rekao Ante i dodao da oni koji se bune protiv Porina ne čine to jer podcjenjuju značaj nagrade i dovode u pitanje legitimnost kriterija struke, već stoga što postoji mnogo dobre, a neprepoznate glazbe izvan žanrovskih okvira.

Na sami Porin pristiglo je 1515 prijava, pa nije ni čudo da ima više nezadovoljnih nego zadovoljnih. Najviše razloga za slavlje ove godine imao je Matija Dedić sa čak šest osvojenih Porina, među kojima i za album godine Matija svira Arsena, a nakon njega Massimo čiji je album 1 dan ljubavi osvojio tri kipića, za pop album godine, produkciju i mušku vokalnu izvedbu.

Dosadno dobri Duško Ćurlić i Iva Šulentić

Ozračje na Gripama za vrijeme svečanosti bilo je podijeljeno u faze, baš kao što je sama dvorana podijeljena na sektore, među kojima je, nažalost, bilo i onih s jako lošim ozvučenjem.

Svečanost su otvorili dečki iz 2cellos čija je izvedba Nirvanine pjesme Smells like teen spirit na upečatljiv način najavila glazbeno-scenski vatromet. Uigrani voditeljski par Duško Ćurlić i Iva Šulentić bili su dosadno dobri u vođenju programa, čiji su ritam povremeno dinamizirali odlaskom među glazbenu elitu, smještenu na lijevoj strani pred pozornicom, odlaskom u malu fan zonu s desne strane, gdje su oni najrevniji obožavatelji došli podržati svoje miljenike, te puštanjem dijelova predprijenosa i crvenog tepiha na jednom od dva video zaslona.

Apsurd Porina: sporedni likovi koji nemaju veze s glazbom određuju tok večeri

Sami prezenteri koji su čitali nominacije, među kojima su se našli zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević i župan Zlatko Ževrnja, bili su uglavnom usiljeni u duhovitim pokušajima imitiranja dodjele Grammyja, a kao najveće osvježenje pokazala se Ella Dvornik duhovitim opaskama na račun primanja i davanja nagrada upućenima australskom producentu na fluidnom engleskom, koje je publici na čistokrvnom hrvatskom preveo DJ Tomo in der Mühlen, ispustivši riječ nagrada na kraju sintagme. Sama Ella nije ništa ispustila, ali je zato dodala dijakritički znak prezimenu Bruna Krajcara, dodijelivši mu nagradu za najbolji album etno glazbe, što i nije čudno s obzirom na to da ni ona ni spomenuta ekipa muzičkih producenata nemaju nikakve veze s etno glazbom.

Ta situacija možda najbolje pokazuje apsurd najvažnije glazbene manifestacije u kojoj sporedni likovi, koji nemaju veze s glazbom, ili makar kvalitetnom glazbom, određuju tok večeri, a vi možete biti sretni što Ivan Zak nastupa izmeđuMassima i Josipe Lisac jer je to savršena prilika za otići na WC ili pivo, što su mnogi tijekom večeri i činili.

Dječaci protiv cenzure na HRT-u

Najveće osvježenje večeri bili su splitski Dječaci koji su nastup pjesme Struja započeli riječima Ovo je montirani proces, a završili riječima Stop cenzuri na HRT-u pokazavši time hrabrost da prenesu političku poruku, koju je Mili Kekinu očito bilo lakše prenijeti YouTubeom. Pri primanju nagrade za najbolji album rock glazbe Dani zatvorenih vrata Kekin je ipak odlučio pokazati civiliziranost i prepustio riječ kolegi iz benda.

Ivo iz Dječaka nam je priznao da je nezadovoljan što treću godinu za redom dolazi na Porin a odlazi bez njega i priznaje da ga nikad neće dobiti dok god su nominirani zajedno s TBF-om koji je i ove godine osvojio Porina za najbolji album klupske glazbe za, po mnogima, jedan od lošijih njihovih albuma – Danas sutra.

I Remi s političkom porukom

Drugo najveće osvježenje večeri bila je Remi iz Elementala koja se vidno šokirana osvojenim Porinom za pjesmu godineGoli i bosi obratila prezenterici Jeleni Rozgi riječima: Jelena, ovo je povijesni moment. Molim te da mi se potpišeš na kipić, a u prezenterskom dijelu nastupa pročitala je “nominacije za registar izdajnika”, čime je na simpatičan i manje subverzivan način od Dječaka prenjela politički stav.

Nina Kraljić nije se pojavila iz opravdanih zdravstvenih razloga da primi nagradu za najboljeg novog izvođača.

Sjećanje na Arsena

Od ostalih nagrada izdvajamo Porina za životno djelo, dodijeljenog Hrvoju Hegedušiću, koji se publici i kolegama koji su se u znak počast ustali na noge obratio riječima: Vremena se mijenjaju, ali glazba ostaje, kao čvrsti grad.

Najljepši i nejemotivniji trenutak večeri bio je kada je Matija Dedić primivši nagradu za album godine rekao: Hvala ocu što je stvarao tako divnu glazbu. Nakon toga je odsvirao Tamo da putujem dajući ovoj večeri parade i glazbenog melting pota koji se previše razlio jednu notu pjesničke topline i dostojanstvenosti. Arsena se prisjetio i Massimo kada je, primajući kipić, rekao: Ovaj Porin je za Arsena.

Rezmiramo li sve skupa, ovogodišnji Porin nije donio nikakvih iznenađenja. Ono što je zanimljivo primijetiti jest da rap u Hrvatskoj danas predstavlja izraz otpora jednoj političkoj struji baš kao nekoć punk pokret u Velikoj Britaniji, a s obzirom na malene razmjere koje rap glazba a i otpor imaju u našem društvu, nije teško odgovoriti na pitanje Should i stay or should i go?, barem što se Porina iduće godine tiče.