javno.com reportaža – Zlatna Koogla bez najavljenog Darka Rundeka (2009)

0

DODJELA NAGRADA U KSETU

Zlatna Koogla bez najavljenog Darka Rundeka

Organizatorima svaka čast na trudu, no mora se priznati kako Zlatna Koogla publici i glazbenicima nije ni upola zanimljiva kao Crni mačak.

Tekst / foto: Tea Plenar

Bez sumnje, u četvrtak navečer najsretniji su bili dobitnici Zlatne Koogle koje je publika proglasila najboljima tijekom 2008. godine. Iako je možda samo troje ili četvero dobitnika prisustvovalo dodjeli žutih drvenih kugli, voditeljski trojac s Dramske akademije (Luka Petrušić, Nebojša Zelić i Nataša Antulov) smatra kako je dodjela bila sjajna jer su svi koji su bili pozvani da dođu nastupati prije ”svečanost’i’ dodjele Zlatnih Koogli došli, te da nagrađeni koji nisu bili prisutni sigurno imaju razlog zbog kojeg u četvrtak nisu bili u Ksetu. Samo da ovdje napomenem kako se dugo najavljivani nastup Darka Rundeka ipak nije dogodio.

Josipa otprije upoznata s Ksetom
S obzirom da je riječ o manjem klubu poput Kseta sigurna sam da su se mnogi pitali kako će svi znatiželjnici stati unutra tijekom dodjele spomenutih glazbenih nagrada. No, na sreću, i na žalost organizatora, ljude ova dodjela nije privukla u jako velikom broju pa se moglo kretati i relativno normalno disati. Josipa Lisac je nešto poslije 21 sat službeno otvorila večer protkanu nastupima poznatih izvođača i dodjelom nagrada najboljima. Odjevena kao rokerica, što ona i jest, Josipa je zagrijala atmosferu u klubu Kset svojim novim hitovima ”1000 razloga” i ”Živim po svom” te naglasila kako je nužno da mladi imaju što više klubova poput Kseta jer su mnogi talenti izašli upravo iz ovakvih mjesta ili garaža.

  • Hvala vam najljepša. Ovo nije prvi put da nastupam u Ksetu, ali debitiram na Zlatnoj Koogli. Znate, uvijek negdje debitirate – našalila se Josipa i krenula s pjesmom nakon čega je pohvalila trud organizatora i volju mladih talenata.

Diyala ostavila bez daha i sebe i publiku
Nakon Josipe je kratko nastupio human beatbox Yula koji je kasnije uzeo i nagradu najboljeg instrumentalista jer sve zvukove koje čujemo proizvodi isključivo svojim usnama i ustima. Svaka čast. I djevojka koja je stupila na pozornicu odmah iza njega oduševila je svojim glasom, interesantnim vokalnim mogućnostima i pojavom u kojoj je dominirala crno-ružičasta krinolina, visoke platforme na nogama, nekoliko ružičastih pramenova u kosi i jaka crna šminka. Diyala je publiku ostavila bez daha. Kasnije je i sama ostala bez daha jer je osvojila Kooglu u kategoriji najboljeg ženskog izvođača. Iako najavljivano kao svojevrsno vizualno i audio uskrsnuće Dina Dvornika na Zlatnoj Koogli, pokojnog smo se kralja funka prisjetili samo uz hitove ”Hipnotiziran” i ”Afrika”. Dino je posthumno i nagrađen za najbolju pjesmu ”Hipnotiziran” i kao najbolji izvođač u prošloj godini.

Pretposljednji u nizu izvođača koji su nastupili su bili Dječaci, troje rapera iz Splita koji su prisutnima priuštili sjajan i energičan nastup te nisu skrivali kako im je sama dodjela, tijekom koje je njihov album ”Drama” proglašen najboljim u 2008. godini, bila grozna jer su voditelji strašno loši.

  • Ovu nagradu posvećujemo svima koji rade beskompromisnu glazbu. Volimo misliti kako je radimo i mi – rekli su Dječaci tijekom preuzimanja drvene nagrade.

Koncert Hladnog piva na Jarunu im donio Kooglu
Trenutno jedan od najpopularnijih bendova u nas, Vatra, za kraj je rasplesala publiku svojim uvježbanim nastupom, iako kući nije ponijela nijednu od nagrada u kategorijama u kojima su se spominjali na popisu nominiranih. I s obzirom da je za pobjednike glasovala publika, ne znam kako nisu uspjeli prikupiti dovoljan broj glasova bar za jednu nagradu, s obzirom da, po onome što smo vidjeli u Ksetu i nedavno u Tvornicu, imaju veliki broj mladih obožavatelja.

Kako se večer, nakon svih nastupa koji su potrajali više od dva sata, bližila svom kraju, voditelji su nabrzinu iščitavali nominirane i pobjednike tako da je to sve izgledalo jeftino i bez veze. Hladno pivo je odnijelo dvije Koogle i to u kategorijama najboljeg koncerta i najboljeg izvođača godine.

  • Hvala vam za ovo. Dečki trenutno montiraju DVD koji će uskoro izaći pa su mene poslali da pokupim nagrade, ako ih bude – našalio se Stipe, koji u HP-u svira trubu.

Najbolji debitanti momci iz Cold Snapa
Iako apsolutno nema nikakvog smisla za ovu nagradu nominirati strane izvođače, jer im se Koogla neće tako lako moći uručiti, u četvrtak navečer su trijumfirali Nick Cave, s tri, i Beyonce s dvije osvojene nagrade. Najboljom inozemnom grupom proglašen je Coldplay, a najboljom domaćom Hladno pivo. U kategoriji novog domaćeg izvođača slavili su momci iz Cold Snapa, a u kategoriji stranog The Ting Tings.

Bilo kako bilo, i taj je događaj iza nas. Koncertni dio je bio sjajan pa je samim time, na neki način, i izvukao samu dodjelu jer nikoga ne bi previše čudilo da se za koju godinu i Zlatna Koogla ugasi, baš kao što se dogodilo Crnom mačku, koji je tamo u drugoj polovici 90-ih zamišljen kao alternativna protuteža nagradi Porin.