tportal.hr članak – Od Bahatteeja do Dječaka: Svi skandali Porina

0

821436f4-ba6b-4587-9a53-5eccf8b7b480
Jučer je na splitskim Gripama održana 23. dodjela nagrada Porin, a najviše se govorilo o istupu Dječaka koji su odlučili podržati ekipu satirične emisije ‘Montirani proces’. Bila je to ipak relativno mirna Porinova godina, uzevši u obzir to da se u 23 godine odigralo svakakvih scenarija

Sinoćnja dodjela Porina nije mogla proći bez svojevrsnih političkih ekscesa nakon što su splitski Dječaci, revoltirani ukidanjem satirične emisije ‘Montirani proces’, poviknuli ‘Montirani proces! Stop cenzuri na HTV-u!’ nakon izvođenja pjesme ‘Struja’ u pratnji KUD-a Pleter.

PXL_170316_12746869
Svakako jedan od najekstremnijih istupa odvio se 2003., kada se reper El Bahattee u izravnom televizijskom prijenosu popeo na pozornicu s američkom zastavom preko koje je velikim crnim slovima pisalo ‘Jedite k***c’. Tako je izrazio svoje neslaganje s američkim napadom na Irak, a kao rezultat protesta njemu i ostatku benda do kraja života zabranjen je ulazak u SAD.

Dino Dvornik
Pokojni Dino Dvornik obilježio je dodjelu održanu 1997. u Opatiji. Pjevač koji je osvojio sedam Porina izazvao je pravu medijsku buru ispadom u hotelskoj sobi jer je s balkona – mokrio po gostima koji su sjedili na terasi.

Nikako se ne smije zaboraviti i to da se Severina Vučković u Dubrovniku obračunala sa svojim nekadašnjim suradnikom Zrinkom Tutićem. Izvedbu pjesme ‘Mala je dala’ prilagodila je uz izmjenu riječi koje su glasile: ‘Fiksiram plavu kosu na poznatom muškom biću, svi ga znate, glavni je na Porinovu spisku, glazbeni kritičar u tisku, teški foler, ušminkani rokenroler… jedan tukac drugom tukcu sliči’, gledajući čitavo vrijeme u Tutića koji je sjedio u prvom redu.

PXL_110516_22
Porin 2011. u Biogradu obilježila je Jelena Rozga nakon što je osvojila nagradu za najbolju pjesmu ‘Bižuteriju’. Umjesto veselja i slavlja, Rozga je ostala u suzama zbog hladne reakcije i negodovanja kolega koji se nikako nisu složili s mišljenjem da je imala hit godine.