Dnevnik.hr članak – Saznajte tko su najpopularniji glazbenici na YouTubeu

1

Glazbenici poput Justina Biebera i Lady Gage svoju popularnost dobrim su dijelom stekli zahvaljujući YouTubeu


Društvene mreže i YouTube uvelike su promijenili način na koji se glazbenici mogu probiti i zadiviti fanove, ali i diskografske kuće koje im mogu ponuditi ugovor nakon što se na video servisima uvjere u kvalitetu njihove glazbe.

Vjerojatno najpoznatiji primjer za to je Justin Bieber, mladi glazbenik koji je na internetu objavljivao svoje video zapise te ga je na taj način pronašao lovac na talente – za ostalo možemo reći da je povijest. Biber ima brojne obožavatelje diljem svijeta – velik dio njih za njega je čuo upravo putem YouTubea, a kolika je njegova popularnost najbolje govori podatak da je njegov službeni kanal na YouTubeu pregledan više od dvije milijarde puta.

Prema pisanju Huffington Posta Bieber je time postao prva osoba na svijetu čiji je službeni kanal premašio brojku od dvije milijarde pregledanih videa.
Naravno, YouTube je povećao popularnost brojnim glazbenicima čija je glazba sada postala dostupna svima samo jednim klikom mišem, a Huffington Post objavio je popis devet najposjećenijih YouTube kanala, odnosno najpopularnijih glazbenika na ovom video servisu.

Na devetom mjestu te ljestvice nalazi se Chris Brown čiji službeni kanal ima više od 870 milijuna pregleda, zatim slijedi Beyonce koja je premašila milijardu pregleda, dok je malo ispred nje Britney Spears sa 1,016 milijardi pregleda na službenom YouTube kanalu.

Šesto mjesto pripada grupi Black Eyed Peas (1,116 milijardi pregleda), na petom mjestu je Shakira (1,219 milijardi) te na četvrtom Eminem koji je i dalje iznimno popularan te su spotovi na njegovom službenom kanalu na YouTubeu pregledani više od 1,5 milijardi puta.

Na trećem mjestu je Rihanna (1,716 milijardi pregleda), zatim Lady Gaga s 1,884 milijardi pregleda, dok se na prvom mjestu nalazi već spomenuti Bieber čiji su uploadani video zapisi pregledani više od dvije milijarde puta.

Što se Hrvatske tiče, vjerojatno najpoznatija grupa na našim prostorima koja je iskoristila sve prednosti interneta i društvenih mreža jesu Dječaci, splitsko-zagrebačka raperi koji su prije nekoliko godina stekli veliku bazu fanova zahvaljujući odličnoj internetskoj stranici, a danas su jedna od rijetkih grupa u Hrvatskoj koja, osim profila na YouTubeu, Twitteru i Facebooku, održava i Tumblr blog na kojem odgovaraju na brojna pitanja koje im postavljaju fanovi i tako se povezuju s njima i dijele svoja razmišljanja i stavove o glazbi i životu.