Slobodna Dalmacija članak – Zanimljiv spoj u splitskom Kazalištu lutaka: Šegrt Hlapić u režiji Roberta Waltla i hip-hop Vojka Vrućine

2


Gradsko kazalište lutaka Split u novu je sezonu uplovilo premijerom ‘Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića’ Ivane Brlić Mažuranić, adaptacijom koja obilježava 100. godina objavljivanja ovog našeg najpopularnijeg dječjeg romana. Priču o siromašnom postolarskom šegrtu koji bježi od majstora Mrkonje dramatizirala je i songove napisala splitska književnica Olja Savičević Ivančević, a ova svevremena priča o dobroti srca i čistoći nakane koja ne traži nagradu, u splitskom Kazalištu lutaka pokazala se kao atraktivan spoj redateljskog rukopisa Roberta Waltla, artističke likovnosti Siniše Ilića koji je autor lutaka i scenografije te duhovite hip-hoperske glazbe Vojka Vrućine iz vrlo popularnog benda ‘Dječaci’ koji je po prvi put radio glazbu za neku kazališnu predstavu.

Nakon predstave koju je splitska dječja publika sinoć vrlo toplo primila, Vojko Vrućina je kazao da je rad na predstavi za djecu njemu kao ‘Dječaku’ bilo zanimljivo iskustvo.

  • Uglazbljivati tekst koji je napisala Olja Savičević je bilo zapravo vrlo zabavno – kazao je Vojko

  • Pred sobom sam imao njene riječi koje nisam smio mijenjati i koje sam samo morao pratiti. Kad radim glazbu sa Dječacima, i tekst i glazba su naši, pa nikad nisam ni u što sto posto siguran. Zato mi je na određeni način bilo lako, ali iznad svega zabavno, raditi na Šegrtu Hlapiću, dodao je Vrućina.

U ‘Šegrtu Hlapiću’ igraju Alin Antunović, Nikša Arčanin, Ivica Beatović, Milena Blažanović, Srđan Brešković, Petar Konkoj, Andrea Majica, Ivan Medić, Marko Petrić, Sanja Vidan i Lara Živolić.

R. KRAGIĆ
SNIMIO: ANTE ČIZMIĆ / CROPIX