remixpress.com reportaža – Ritam Evrope 2014: Smrt fašizmu – muzika narodu

0

Osmo izdanje manifestacije Ritam Evrope koju organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad održano je preksinoć, 09. maja tradicionalno na novosadskom Trgu slobode.

Dan pobede nad fašizmom proslavlja se širom Evrope raznim manifestacijama, te ovu manifestaciju kod nas često nazivaju i “Dan Evrope”.

Završnom koncertu 09. maja na kom su nastupali splitski Dječaci, britanski Ruts DC, Rambo Amadeus & Two Winnetous i Deca Loših Muzičara, prethodio je niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa. Kao i svake godine, koncert na trgu okupio je veliki broj Novosađana koji su navikli da upravo ovog datuma besplatno uživaju u sjajnoj muzici i vrlo kvalitetnim izvođačima.

Potpuno evropski, koncert su tačno na vreme u 20 časova, otvorili Dječaci iz Splita koji su u poslednje vreme prilično zastupljeni u srpskim medijima. Sasvim opravdano jer Dječaci su vrlo aktivni u poslednjih godinu dana, a novosadska publika imala je prilike da se upozna sa njima 30. novembra prošle godine kada su održali svoj prvi solistički koncert u Novom Sadu. SKCNS je prepoznao odličnu energiju koju su Dječaci razmenili sa publikom tokom svog prvog koncerta, te su ih pozvali ponovo u naš grad što se pokazalo kao odličan potez, jer je za vreme njihovog nastupa trg bio prilično pun. Primetili smo i veliki broj onih koji njihove pesme znaju od prve do poslenje reči i shvatili da polako ali sigurno Dječaci postaju miljenici novosadske publike.

Nakon kraće pauze, na bini su bili britanski pankeri, kako ih pamte, Ruts DC. Sada već davnih osamdesetih godina sa imenom The Ruts, ovi britanci prašli su mnogo žešćim zvukom od onog koji smo imali prilike da čujemo u petak. Nakon smrti jednog od članova “posade” The Ruts se raspao, a ekipa koja se ponovo okupila prilično je spustila loptu, i svoj zvuk izmešala sa dosta reggae ritma. A ono što su nam odsvirali, svakako je vredno pažnje jer Ruts DC su bend koji nikako ne možete da ignorišete. Narodski rečeno, vrlo su primamljivi, kako zvukom, tako i vizuelno. Sve su svemu, odlična punk/reggae svirka, meni lično možda i najzanimljivija.

Nakon Ruts DC usledilo je iznenađenje organizatora. Na bini se pojavio Rambo Amadeus koji je najavio velikog srpskog novinara, Rašu Popova kog svi pamte po brilijatnoj ulozi Raše pronalazača u isto toliko brilijantnoj dečijoj seriji “Fazoni i fore”. Svi prisutni su sa mnogo poštovanja, uz osmeh prepun neopisive bliskosti, slušali Rašu koji je na samo njemu svojstven način pričao o II svetskom ratu, i mnogim bitnim stvarima koji su se dešavali tih nesretnih godina, ali iz jednog potpuno drugačijeg ugla, ugla čoveka koji je sve to doživeo. Gospodina Rašu Popova publika je ispratila ovacijama i velikim aplauzom, i tako mu pokazala koliko je svojom genijalnošću zadužio Srbiju.

Već pomenuti Rambo Amadeus, sa svojim pratećim bendom Two Winnetous bio je sledeći muzički gost Ritma Evrope. Poznat kao umetnik koji je vrlo specifičan i jedinstven na ovim prostorima, i ove večeri pružio je publici veliku dozu humora. U momentu kada je on nastupao, Trg slobode bio je definitivno najispunjeniji. Iako je bio veliki broj onih koji vole to što on radi, i način na koji on to radi, primetila sam da je bio i priličan broj onih koji su za vreme njegovog nastupa prevrtali očima. Ono čime Rambo Amadeus može da se pohvali, a da niko ne može da mu ospori, jesu sjajni muzičari virtuozi sa kojima sarađuje. Svakako, bio je ovo nastup pun satiričnih komentara po kojim je Rambo i prepoznatljiv.

Nakon Rambo Amadeusa koji je probio termin za nekih 15 minuta, usledio je nastup sve voljenijeg beogradskog benda, Deca Loših Muzičara. Za vreme njihovog nastupa jedan deo publike je otišao, ali na trgu je i dalje bio zavidan broj ljudi. Prepoznala sam veliki broj lica koje sam videla i na njihovom samostalnom koncertu u klubu Quarter u februaru ove godine, ali i mnogo novih koji nisu bili upoznati sa njhovim pesmama, sem “Vlade Divac” eventualno, ali su celu svirku cupkali i đuskali vidno zadovoljni. DLM ništa pametnije nije mogao da uradi nego što je u svoje redove doveo Ivana Jevtovića. Gledajući kako sav pršti od energije i kako daje 200% sebe u svakoj pesmi, konstatovali smo da je Ivan trenutno najbolji frontmen u Srbiji. Zbog svega toga publika ga voli i nagrađuje aplauzima i skandiranjima. Ove večeri u jednosatnom nastupu, izveli su sve svoje velike hitove, a publika se očekivano najviše obradovala pesmama “Vlade Divac”, “Flora i fauna”, “Konji ritma”, kao i pesmi “Ljubav” kojom su počeli, i pesmi “Let There Be Rock” AC/DC-a kojom su završili svoj nastup, ali i zatvorili ovogodišnje izdanje Ritma Evrope.

Uz sve čestitke organizatorima Studentskom kulturnom centru Novi Sad, na odličnom ovogodišnjem celokupnom programu, zakazujemo vam sastanak na istom mestu u isto vreme za tačno godinu dana. Do tada, slušajte dobru muziku, i uživajte u “plodovima mira izdejstvovanog u borbi protiv fašizma”, kako nam je Raša Popov poručio.

Andrea Magazin