potlista.com recenzija – KIŠA METAKA – Kiša metaka (Selfreleased 2013.)

0


Kad su prošle godine na jubito pustili spot za “Konana”, u Kiši Metaka vjerojatno nisu ni bili svjesni koliko su pogodili izborom pjesme, ali i video pozadine. Za vas koji ste toliko neupućeni i u neskladu s kretanjima na sceni (serem al’ jebe mi se), spot se sastoji od kadrova parade, tj. po novohrvatskom – mimohoda Oružanih snaga za vrijeme Franje Tuđmana.

Na glazbenoj razini to je upravo to. Kao što je Vranjo I. demonstrirao silu uz paradu HV-a te projektile koji nemaju navigacijski sustav, tako je i Kiša metaka demonstrirala moć i jaja. Maše se kalašnjikovima kroz šiber, u gepeku se preša blitva, baklje su u pepeljari, a oni su likovi koji ‘umisto čaša razbijaju bokale’. Likovi šta imaju tikove i iza leđa te bodu kacavidom. BOG TE JEBO KRV DO KOLINA.

Jer kad čuješ Krešu Bengalku (najbolje MC ime svih vremena), Papija Paru, Vojka Ve, najvećeg svodnika od svih Vuka Oreba i ostatak ekipe, bolje ti je da se usereš od straha i nakloniš, jerbo su najopasniji mamojebci na sceni.

Bilo da je riječ o šprehanju na vlajskom dojč ili prodavanju na Pazaru, gengsta rep nikad u ovoj zemlji nije zvučao tako uvjerljivo i moćno. Naklon Neredu i Stoki, al’ svi znamo kako je to završilo – pjesmama za repku i Jack Daniels. Smjena generacija je debelo stigla.

Zaboravite na Split Miljenka Smoje, Zdenka Runjića, Tome Bebića pa čak i TBF-a koji o ‘najlipšem gradu na svitu’, uz sve kritike, ipak pjevaju na neki romantičniji način. Split Kiše metaka je Split izlaska u Kuku do zore jer se sve drugo zatvorilo, di te glavonja čeka na veceu da bi te pitao ‘Mali oklen si ti’. Split krkana, popularnih hedendšouldersa u kožnim jaknama. Split kladionica, grafita ‘NE U EU’ i golfova trica parkiranih sa upaljenim žmigavcima na cesti dok dasa jede panacote u slastičarni. Split di je merđo u garaži, žena u kužini, Gotovina na zidu i gdje se svako malo mijenja sleng za drogu. I najvažnije – Split gdje Meje i Mejaši nikad neće bit’ isto.

Kakav Split takvi MC-i i rime – sirove, pametne, ali ne kao vidimeštoznamlatinski Zoran Milanović, nego pametne k’o Kerum. Ne moraš znat’ latinski da bi znao što ljudi puše.

Jedina stvar koja nije na razini ostatka albuma je “Umjetnik erotike”. Oreb je stvarno opasni madafaka pa mu se ne smije tolerirati ništa manje od odličnog. Činjenica da na albumu gostuje General Two samo dodaje plus na već zacementiranu peticu. Ukratko, jebeno dobar folder.

P.S. Album možete besplatno skinut’ na stranici od dječaka ili pustit’ na jubitou. Nećemo stavljat linkove, jer ako vam se nakon svega napisanog ne da kliknut’ par puta mišem, zaslužili ste živjet’ u pećini neznanja.