planb.tportal.hr članak – Domaći mediji i elektronička glazba

1


Klasična žalopojka, nema klasičnije… ali mora se tu i tamo, šta ćeš?

Nisam baš festivalski tip, i ne volim baš nešto indie, tako da vas ne bi trebalo iznenaditi ako vam otkrijem da nisam bio prošle godine na Terraneu… A bogami ni ove, iako jest bio raznovrsniji program, dovoljno raznovrstan da mi se čak više ni ne čini toliko fer etiketirati Terraneo kao ‘indie festival’ – s nekoliko zanimljivih imena zbog kojih sam na momente skoro pa razmatrao da dovučem tamo i svoju lijenu guzicu.

Uglavnom, mene je kao neposjetitelja Terranea 2012. zanimalo… Kakva je bila atmosfera na nastupu Disclosure, što se mene tiče najuzbudljivije nove glazbene pojave u zadnjih godinu dana? Kako funkcionira Aeroplane nakon što je dvojac napustila talentiranija polovica? Da li na podiju Dam-Funkov psihodelični digi-funk ubija, ili uspavljuje? Je li MJ Cole vrtio jedan od svojih ‘best of MJ Cole & electro-house’ setova, ili je predstavio i nešto svježe UKG/UK bass produkcije? Poneke sam odgovore dobio iz osvrta prijatelja i znanaca – ali ne i iz osvrta po ‘relevantnim’ domaćim medijima.

Što je sve u skladu s očekivanjima, baš kao i manje-više unisona pljuvanja po Dječacima (sjetite ih se kad vam god netko bude pokušavao kenjati da je generacijski jaz ‘stvar prošlosti’) te zgražanja nad nastupom The XX, nakon kojeg su naša vrla kritičarska pera iznalazila najsmiješnije moguće načine da jednu najordinarniju moguću situaciju – onu kad bend introvertiranih mračnjaka ne uspije animirati festivalsku masu – predstave kao skandal prvog reda (‘Carevo novo ruho!’ ‘Najveća prevara ikada!!’ ‘NJIH SLUŠAJU HIPSTERI KOJI SE SAMO PRAVE DA IH VOLE!!!’).

Sve u svemu, pročitao sam desetak izvještaja, i po domaćim mainstream portalima, i po većim domaćim glazbenim sajtovima – i nisam primjetio da su Disclosure, Dam-Funk ili Aeroplane igdje IJEDNOM spomenuti (… osim na par mjesta gdje se samo nabrajalo tko je sve još te i te večeri nastupio).

U redu, istina jest da su dotični elektroničari nastupali u sitnim rejverskim satima koji nisu bili baš za svakoga. No, je li itko od izvjestitelja završio izvještaj s napomenom u stilu ‘htio sam čekirati Dam-Funka ali osmosatno stajanje na nogama je uzelo svoj danak, jbg sori’? Ili možda s nečim tipa ‘morao sam napisati tekst i staviti ga na sajt do jutra, tako da sam nažalost bio prisiljen propustiti Aeroplane?’ Je moju kitu!!!

Mislim, nisu Aeroplane i Dam-Funk sad neki tamo anonimusi: oni spadaju među najopjevanija imena recentne elektronike, a ako i nisu baš neka općem puku turbo-poznata imena – nisu bogami ni We Were Promised Jetpacks i Dan Mangan, štoviše nepoznatiji su za više koplja, pa se svejedno o njima moglo čitati u nekoliko osvrta na ovogodišnji Terraneo!

Zašto je u domaćim medijima jedan glazbeni univerzum (alternativni rock) praćen s toliko pažnje, a drugi (elektronička glazba) – u generalnoj shemi stvari definitivno ništa manje važan – tako kompletno ignoriran? Pa naravno, zato što se kod nas na kritičarske pozicije guraju samo rokeri… Kojima ne zamjeram što vole to što vole i ne vole to što ne vole, ali im zamjeram što se ne predstavljaju kao specijalisti nego kao univerzalni znalci, kao ljudi koji su degustirali sve najbitnije glazbene delicije i prepoznali ono najvrijednije, iako bih dao ruku u vatru da, ako bi bilo kome od njih pustili ‘Strings of Life’, ‘Rej’ ili ‘Inspectora Norsea’, ne bi imali blagog pojma ni što je to, ni od koga je. Zamjeram im što se zadovoljaju strogom dijetom promica s kojima ih šopaju domaći distributeri, slijepi i gluhi na manje-više sve ostalo.

Ne zamjeram svakome od njih pojedinačno što ne zna ništa o, naprimjer, fascinantnim usponima i padovima i usponima deep housea u zadnjih pet godina, ili o nizu makro i mikro-pokreta izniklih usred eksplozije dubstepa – ali im zamjeram što nitko od njih takve stvari uopće ni ne registrira, kamoli da bi se išta o tome napisalo.

No opet, kad im pogledaš komentare na nastup Groove Armade, skužiš da je ipak bolje da o elektronici ni ne pišu: nema šanse da u iti mutnim konturama naslutiš što su ovi na Terraneu vrtili, osvrti se kreću u rasponu od ‘malo su podbacili’ do ‘dobro su rasplesali publiku’. Mislim, ono… Ej, ljudi, pa zašto nas uskraćujete za vitalne informacije? Zašto nam ne otkrijete i je li… publika disala kao jedno s Groove Armadom? I jesu li atmosferu doveli do usijanja? I JE LI SE TRAŽILA KARTA VIŠE?!? LOL.

Da, bilo bi lijepo kad bi domaći glazbeni kritičari i novinari mogli barem probati napisati nešto suvislo o nekom elektroničkom izvođaču bez da, recimo, u nekoj rečenici spomenu Kraftwerk, ali… Ta što uopće možeš očekivati od branše čiji prvoborci nisu u stanju napisati čak ni recenziju Dječaka – bez da barem jednom spomenu jebeni TBF?!

Objavljeno: 17.08.2012 09:51 / Tonći Kožul