muzika.hr reportaža – Svi su poginuli od Kiše metaka u Tvornici

0

Kiša metaka + Bore Balboa
Datum i vrijeme: petak, 25.4.2014. 21:45
Mjesto održavanja: Tvornica kulture, Zagreb
Cijena ulaznice: 35/50 Kn

Sinoć je u zagrebačkoj Tvornici kulture bilo swaga i svačega bome. Svi su poginuli od Kiše metaka.

Nakon rasprodanog Malog pogona, splitski reperi preselili su se u Veliki pogon, pregrađen na pola i prepunili isti. Uopće nema sumnje da će sljedeći koncert Kiše metaka u Tvornici biti prepun i bez pregrade, odnosno kako je Oreb rekao brzo nakon početka koncerta: “Pa neka kažu da smo se rasprodali, pa i jesmo“.

Kako je i najavljeno, u 22:30 Vojko, Krešo, Oreb i DJ Vrh odmah u glavu ispalili su hit “Drei Millionen” koji je publika pjevala od početka do kraja, kao i većinu pjesama tijekom koncerta. “Izbacujemo hitove, ne izbacujemo pjesme” definitivno je pogođen stih. Najveći hitovi uz prvi sigurno su… hm. Išla sam ih sada nabrojati pa sam shvatila da sam ih skoro sve nabrojala.

Odlučit ću se za “Konan”, “Swaguša”, “Pazar” i “Komuna”, iako ovo treba uzeti s rezervom. Ekipa u publici bila je poprilično šarolika, što Dalmatinaci, što Zagrepčani (koje je bilo jako simpatično čuti kako izgovaraju splitske stihove, ‘baze’, i sleng sa splitskih ulica), od starijih osnovnoškolaca do onih što su možda tek krenuli na faks.

Našli su se poneki i malo stariji od toga, a nije bilo ni neke velike rodovske razlike. Ono što se nikako nije moglo ne opaziti je masa srednjoškolki koje su uživljeno vrištale i pjevale sve od a do ž, isto kao i kad je u prosincu Kiša metaka bila predgrupa Dječacima na istom mjestu.

Pozornica je izgledala više manje kao dnevni boravak u koji su svi pozvani. Na pultu DJ-a Vrha bio je mali šank s viskijem, Colom i možda još kojim pićem. Ekipa Bore Balboe (predizvođač) cijeli koncert stajala je u pozadini pozornice, a negdje na sredini koncerta imali su priliku pokazati svoje freestylerske sposobnosti, koje sinoć nisu nešto posebno oduševile ekipu u publici, kao ni njihov nastup prije Kiše metaka.

No, kako kaže Vojko: “Mladi su, svježi su“. Možda od njih nešto bude u budućnosti. Imao je i Vojko svoje epizode freestylea na koje je dobio ogroman vrisak i pljesak, ipak kažu za njega da je najbolji MC i freestyler. Pridružio im se i simpatični Batman 3000, koji nije dugo repao, što se moglo i vidjeti. Bila je to velika familija Kiše metaka i svi su dobili ‘svojih pet minuta’ da se predstave ekipi.

Odnos Kiše metaka s fanovima svakako je pohvalan, ne osjeti se nikakva barijera povišene pozornice, atmosfera je bila super domaća – kao da se svi znaju sto godina i da nije bilo redara vjerojatno bi se svi popeli gore, popili koju i zapalili. Krešo i Vrh uspjeli su i sinoć zapaliti koju cigaretu usred koncerta bez intervencije inače poprilično strogih redara što se toga tiče.

Show ‘najtvrđeg repa u tvome životu’ do bisa trajao je nekih ‘uru i kvarat’, s bisom ‘uru ipo’. Tekstove, inače osim zajebantskih dijelova, većinom do krajnjih granica brutalno iskrenih i ogoljenih pojedinosti iz života trojice Splićana, publika je znala napamet. U izvedbi istih bilo je i sitnih greškica poput zaboravljanja teksta na nekoliko sekundi, nečujenje beata, ali sasvim zanemarivih s obzirom na atmosferu koju su napravili.

Prije bisa Zagreb je imao čast čuti pjesmu “Model“, koju su izveli uživo prvi put, a kada je došlo vrijeme za bis, nije bilo osobe koja nije vikala “Past će kiša metaka, svi će poginit od Kiše metaka”, inače stihovi iz “Konana”. A oni se na bis vraćaju i izvode “Drei Millionen” opet i za kraj, isto po drugi put išla je “Swaguša”.

Sva trojica MC-a više su puta zahvalili Zagrebu, posebno Krešo bez majice na bisu, koji se ‘napija pun kurac’. Nastavak je slijedio na afteru u Klubu, gdje su muziku puštali polovica sastava, tj. Oreb i Vrh.

Splićani su osvojili Zagreb. Dalo se to već na Brucošijadi FER-a naslutiti, dok su kao predgrupa Dječacima u Tvornici to potvrdili, a sinoćnjim koncertom definitvno su osigurali siguran teren u metropoli. Sada možemo samo čekati da ‘izbace novi folder jer album su odjebali’ i da ga dođu što prije promovirati.

Ivana Kapetanović
tekst + slike