infozona.hr intervju – Natjerali ste Kišu metaka!

0


– Jednako kao što smo snimili album jer smo morali, jer je postojala ta jedna praznina na našoj sceni koju smo morali ispuniti, tako smo i sa koncertima krenuli jer smo morali – priča je benda Kiša metaka koji u subotu s Dječacima nastupa u O’Hari.

Pažnju šire publike privukli su prije nešto više od pola godine pjesmama Konan, Drei Millionen, Mejaši i Pazar, a među poznavateljima hip hop kulture njihovo ime se spominje više od deset godina, no usprkos tako dugom stažu, bend Kiša metaka kao entitet je prvi put zabilježen na albumu Istina bratskog im benda Dječaci. Samostalni su uradak koji nosi ime benda u vlastitoj produkciji izbacili sredinom ožujka a publici su se uživo predstavili u lipnju na ovogodišnjem xSTaticu. Friški album i zahuktavanje koncertne aktivnosti odličan su povod za razgovor sa članovima benda, pa smo popričali sa Krešom Bengalkom i Vukom Orebom.

– Osnovani smo još prije desetak godina, a prvu postavu Kiše metaka činili su Krešo Bengalka, Papi Para i Kid Rađa. Kasnije se grupi pridružuju Vuk Oreb i Vojko Vrućina, koji je ujedno i producent cijele priče – prepričava Krešo početke benda.

“Kada platiš kartu za naš koncert, dobit ćeš show nakon kojeg ti treba rehabilitacija”

U desetogodišnjem periodu koji je prethodio snimanju albuma članovi Kiše metaka gostovali su na albumima Dječaka i snimali mixtape pjesme, ali nisu bili koncertno aktivni kao kolektiv. – Nakon što smo izbacili album pojavio se interes za live nastupe i počeli smo dobivati prve ponude – objašnjava Krešo. – Jednako kao što smo snimili album jer smo morali, jer je postojala ta jedna praznina na našoj sceni koju smo morali ispuniti, tako smo i sa koncertima krenuli jer smo morali – slušatelji su nas natjerali na to – ističe Oreb.

Uživo nastupaju u formaciji Krešo, Vojko i Oreb na mikrofonima i DJ VRH na deckovima, a odaziv publike ih je ugodno iznenadio. – Reakcije su iznad svih očekivanja i imamo poprilično raznoliku publiku različitih đireva iz različitih gradova diljem regije, što nam je možda najveći kompliment – kaže Krešo. – Mislim da su mi reakcije publike produljile život za nekih deset godina. Još sam u šoku, pozitivnom – kaže Oreb, dodavši kako na koncertima daju sve od sebe, nikome ne ostaju dužni. – Kada platiš kartu za naš koncert, dobit ćeš show nakon kojeg ti treba rehabilitacija.

“Ništa nije išlo na album bez da zadovolji naše standarde, moralo je biti vrhunski”

Pjesme, kojima predstavljaju surovu realnost na apsurdan način, pisali su uglavnom kod Vojka doma, gdje su i snimali album te preslušavali podloge. Za vrijeme snimanja albuma su, kažu, gledali mnogo spotova, upoznavali se sa njemačkom scenom i pojeli mnogo jumbo pizza. – Mi smo radoholičari – konstatira Oreb.

Tekstove su, kaže Krešo, ponekad pisali na licu mjesta, nekad bi došli sa gotovim tekstovima, ali su svi točno znali u kojem smjeru priča treba ići, te je proces tekao poprilično glatko. – Neki tekstovi nastanu u 15 minuta, neke treba brusiti danima, ali ništa nije išlo na album bez da zadovolji naše standarde, moralo je biti vrhunski – ističe Oreb.

Album Kiša Metaka odlično je prihvaćen od strane publike i kritike

Album Kiša metaka, na kojem gostuju Batman 3000, Tuta Kamon aka MC Najmanji Pišo i General Two, odlično je prihvaćen od strane publike i kritike: – Desetak vodećih portala u regiji je recenziralo album, i redovito su nam davali jako visoke ocjene. Pošto sve oko Kiše metaka radimo sami, to nam itekako imponira – kaže Krešo. – Na par mjesta su nas uspoređivali sa imenima tipa A$AP Rocky i Danny Brown, a to definitivno nije loše. Svoj album smo objavili nezavisno – Vojko producirao, VRH masterirao, cover je dizajnirao naš čovjek Dubok, sami se promoviramo. Dobro nam ide, poruka je poslana – dodaje Oreb.