hhunity.org reportaža – Dječaci @ KSET, 04.12.2008. (2008)

0

Nakon objavljivanja dugo očekivanog albuma prvijenca pod nazivom “Drama”, Dječaci su krenuli na njegovu koncertnu promociju. Premijerni koncert održan je prošle subote u splitskom klubu Quasimodo, gdje su Dječaci po svim izvještajima napravili pravi urnebes, pa se željno iščekivao njihov nastup u kultnom zagrebačkom klubu KSET, najavljen za 4. prosinca.

Usprkos nedostatku koncertne promocije po medijima i činjenici da se radilo o četvrtku, KSET je bio poprilično pun, što ipak ne treba začuditi budući da Dječaci imaju vjernu skupinu poklonika koji ih na demo-sceni prate još od najranijih dana. DJ-ev nedefinirani izbor glazbe prekinuo je oko 10 i 30 Vrući Pas iz Sinestet Crewa, znan i kao Perro Caliente, koji je izveo jednu svoju stvar kao uvod u nastup Dječaka. Na scenu tada stupaju “Kraljevi”, kako u istoimenoj stvari sebe nazivaju Dječaci, najavljujući u šestominutnoj himni svoj mesijanski dolazak i preuzimanje scene, izazvavši vidljivo oduševljenje publike, iz čijih su prvih redova pojedinci znali cijeli tekst napamet. Uslijedile su “Govno je na vatri” i “Dan-d za pande”, dobro znane stvari iz demo-faze koje su oduševile starije poklonike dječačkog opusa. Atmosferu je malo spustila sumorna “Noćna pjesma” praćena “Kamiondžijama”, da bi nakon toga nastao pravi lom kad su krenuli prvi taktovi “Mekog sranja”, koje je natjeralo na poskakivanje i najukočenije posjetitelje. Slijedio je blok pjesama posvećen ženama – “Ne postoji dobar sretan kraj”, kada je Zondo izvadio plišanog ježa koji je kasnije završio u publici, depresivna “Pleska”, legendarna sirova demo-uspješnica “Nazad na ugao” i kulminacija na “Svodničin'”, kada je uz zvuke prljavog juga u klubu zavladao opći kaos, pivo letjelo zrakom, a reperi klubom. Nakon toga na stageu se pojavio čovjek sa stotinu imena, Magellan, i s Dječacima izveo “Sajfer” na podlogu od “California love”, tijekom kojeg je Vojko bacio i kratki freestyle, nastavljajući na opće oduševljenje publike one man show izvedbom eksplozivnog “Liu Kanga”. Uslijedila je električna dizalica “Punjene paprike” koja je u potpunosti raspametila cijeli klub, nakon čega na scenu opet stupa Zondo opsjednut suicidalnim tendencijama u stvari “Ubij se”, pomalo neumjesno povlačeći paralelu s nedavnim samoubojstvom mlade djevojke u centru Splita. Uslijedio je vrhunac večeri – “Narodna”, kad su Dječaci uz vokalnu podršku Predsjednika Dječaka i kultnog bednjanskog underground hypemana Dona Demižona pozvali “seljačine na ples”. Cijeli se klub podijelio u nekoliko narodnih kola, dernečilo se na pravi balkanski način i u tim trenucima KSET je više ličio na Fontanu ili Ludnicu nego na urbani klub. Nastavilo se u revijalnom tonu izvedbom alkoholne ode “Kralj ribara”, na što su mnogobrojni pijanci veselo započeli masovni pogo, te dječačkim receptom za masovno ludilo “H323”, sljedećim singlom s albuma. Kao i na “Drami”, za kraj je ostavljena balada “The govno”, da bi sve u stilu završilo oko ponoći s još jednom izvedbom “Narodne”, iako je Zondo prethodno izjavio da mrzi biseve, uz prigodnu završnu riječ: “Sisajte ga drolje!”

Što reći nakon svega nego da je koncert Dječaka u potpunosti opravdao očekivanja. Drugi, Vojko i Zondo pred punim su klubom odradili odličan koncert – i s tehničke strane, a pogotovo u pogledu interakcije s publikom. Atmosfera je bila opuštena, ljudi su se penjali na stage, nije bilo nikakvih napetosti i sve je proteklo u duhu općenarodnog veselja, čiji je najupečatljiviji simbol “Narodna” koja bi mogla postati pravi nacionalni hit. Pojedine se zamjerke jedino mogu uputiti ponekad nerazgovjetnim vokalima, ali to nipošto nije smetalo publici koja je većinom bila upućena u tekstove. Ukratko, bila je to večer za pamćenje, prava poslastica za ljubitelje nekonvencionalnog hip-hopa.

Autor: Rz0