MEMO:NEMO

13


Znači na ovome sam radio neke dvije godine, i to ne cijelo vrijeme jer naravno ne pijem cijelo vrijeme. Ovo ovdje ša možeš pogledati je samo mali dio od ukupno 43 sata materijala koji se nalaze u video instalaciji. Ako želiš mali uvid u sjebane izlaske Dječaka, ovo ti je najbliže ša moš doć tome. Na zvučnoj snimci se osim Dječaka, pojavljuju i Predsjednik, Oreb, Kid Rađa, MC Najmanji Pišo, Saša iz TBF-a, Magellan, kao i cijeli niz žena koje je bolje ne imenovati, da im ne bude neugodno. Video je dosta sjeban, ali sve je to radi višeg cilja umjetnosti. Video možeš i skinuti ovdje, da ga vidiš razgovjetnijeg zvuka i kvalitetnije slike. Na čitaj više imaš obrazloženje instalacije.

MEMO:NEMO je vizualna instalacija punog trajanja od 43 sata, koja dopušta gledatelju da na trenutak čuje protagonistova zauvijek izgubljena sjećanja. Instalacija je inspirirana izlascima na kojima zbog prevelike uporabe alkohola on doživljava potpuni gubitak memorije.

Tokom cijele instalacije, on sjedi u svojoj sobi na svom krevetu, pije preko granice gubitka memorije, dok na slušalice sluša snimke snimljene na izlascima kad je isto pio preko granice gubitka sjećanja. On istražuje područje nepoznatog time što sluša ono čega se ne sjeća, i snima se kako to sluša, a na kraju se ne sjeća niti snimljenog niti samog slušanja snimljenog audio zapisa izgubljenih sjećanja. Kako se svi mjenjaju nakon obilne uporabe alkohola, to je otkrivanje jedne potpuno nepoznate osobe i na video i na zvučnom zapisu, koje se nikada ne sjeća.

Instalacija je podjeljena na 7 dana, a video svakog dana u prosjeku traje 6 sati. Svaki video je sniman onog dana koji piše na ekranu, dok je audio snimka izlaska snimana onog datuma koji piše na ekranu.

Instalacija bi trebala biti postavljena na 7 televizora, a na svakom televizoru bi se vrtio jedan dan. Na svakom televizoru bi trebalo biti priključeno više slušalica, tako da kad posjetitelji dođu, da čuju zvuk, znači istu audio snimku izlazaka koju i protagonist sluša, tek kad stave slušalice na uši. Tako će samo na slučajno odabrani trenutak moći vidjeti i čuti slučajno odabrane dijelove izgubljenih sjećanja.

Ne treba napomenuti, sjećanja su sjebana. Možda ih se bolje i ne sjećati.