voxportal.hr reportaža – Uspješan koncert splitskih „Dječaka“

0

U PETAK U MARASCHINO BARU

Autor: Silvija Romić – VOX GLAS ZADRA

Pred prepunim Maraschino barom u petak su nastupili „Dječaci“, splitska grupa koja velikim koracima grabi prema vrhu hrvatske estrade.
Koliki je bio interes Zadrana za ovaj koncert govori podatak da su karte već dan prije bile rasprodane, a prema najavama, već je rasprodan i onaj kojeg će „Dječaci“ održati 22. prosinca u klubu Quasimodo u Splitu.

Atmosferu na koncertu u Maraschinu teško je opisati obzirom na broj posjetitelja, ali i činjenicu da su svi već znali pjesme s nosača zvuka „Istina“, koji je nedavno objavljen u izdanju Croatia records.

Upravo su skladbe s tog albuma izvodili na koncertu u Zadru, a posebice euforična je bila izvedba „Narodne“.
„Dječaci“ su u Zadru svirali oko sat i pol, što je razumljivo obzirom da još uvijek nemaju dovoljno repertoara za duži koncert, ali vjerujemo da će se u nekom narednom razdoblju ta situacija promijeniti.

Inače, „Dječaci“ su i dosad nastupali u Zadru, ali isključivo u sklopu nekih manifestacija uz druge izvođače.

Stoga se može reći da je ovaj njihov prvi samostalni koncert u našem gradu bio izuzetno uspješan, a nadamo se da neće biti i zadnji.

Kako se dalo primijetiti, na koncertu je bila mahom mlađa populacija, ali neovisno o tome ovaj sastav s jednakom pažnjom prate i nešto stariji slušatelji.

Da su „Dječaci“ postali inspiracija širokoj javnosti dokazuju dva nedavna videa na YouTubeu. U prvom Mario Guberina interpretira pjesmu „Lovrinac“ na klaviru, dok je u drugom Dijana Ćurković s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje napisala rad koji promatra utjecaj engleske glazbene kulture na hrvatsku, i to kroz jezične mehanizme kojima članovi splitskog benda Dječaci izražavaju pripadnost širem hip-hop pokretu.