vip.hr recenzija “Kuja i Lasera” (2010)

4Vojko Vrućina, lud, opasan i zloban, kad uzme mikrofon postane Conan. Kad baci vers, maci, ostaneš pos*an, iz drugog svemira na Zemlju je poslan.

Iako reperi često znaju uveličavati svoje verbalne vještine i forsirati razne egotripove, Vojkove riječi zaista stoje. Vrućina je “vrućlji” nego ikad (ako izuzmemo remek djelo “Krek kuću”), a u spoju s jednim od najzanimljivih i eksperimentu najsklonijih producenata, AC3PO-em, sve lošije od EP-a kojeg su objavili, bilo bi neugodno iznenađenje.

Od samog početka albuma riječ je o šamaranju slušatelja s rimama, beatovima i duhovitim pop kulturalnim dosjetkama. Vrućina je jedan od rijetkih domaćih glazbenika koji ima hrpu pop kulturalnih referenci, zato i ne čudi da ga mnogo ljudi ne shvaća, jer tek pažljivijim višekratnim slušanjem pjesama mogu se shvatiti i povezati svi mali za*ebi koje Vojko sipa iz rukava. Teško je odoljeti rimama poput “…jer sam old school ka igrica na commodoru, jer sam pokvaren ka pizzeta na kolodvoru, jer te zavežem i bacim u kontejner, zapalim ga i slikam za screen saver”.

Nakon izvrsnog otvaranja s “Kujama i laserima”, u istom tonu, slične atmosfere i beata nastavlja “Vojko forever”, no na prvu osvaja banalno zabavni refren. “Šljiva” ima featuring s Kidom Rađom, kojeg šira javnost zna iz “Trube”, a flow ove dvojice dječaka sličan je pjesmi Dječaka “H323”. Iako se Rađa dobro snalazi, što tekstovima, što flowom, razlika između njih dvojice je prilično zamjetna. “Verbalni ratnik” s Magellanom je nešto slabija pjesma ovog EP-ja. Magellan je u potpunosti neraspoložen, Vojko nije toliko “fresh”, a ono što izvlači pjesmu je nenad*ebivi AC3PO-ev beat, koji kao da je izašao iz rupe u kojoj se nalaze nesretni rudari u Čileu. Mračan je i tvrd toliko da boli. Najslabiji dio EP-a je pjesma “Gušterica”. Iako su početak pjesme kao i beat u maniri najtvrđih i najrockerskijih Jay-Z-jevih uspješnica, Batman 3000 i Vojko nisu našli zajednički jezik i ova pjesma nije trebala naći mjesto na ovom izvrsnom EP-u.

Na sreću, album zatvaraju dvije najbolje pjesme. “Robot” je toliko lirički jaka, da se iskreno nadam da nije posvećena stvarnoj osobi jer bi se ista lako mogla referirati na refren “…samoubojstvo, samo se ubiješ”. Robotična podloga i Vojkova brzina, dali su jednu od najboljih domaćih pjesama ove godine. Refren “Ti si ti, ja, sam ja, mi smo mi, la la la” svojom brutalnom banalnošću “ubija” sve zečiće, čagalje i stavrose. Naposljetku, album zatvara pjesma “Bacam rime” koja spaja jedan od najboljih YouTube klipova s Vojkovim vještinama i AC3PO-vim “spacey” beatovima u sjajan kraj.

AC3PO je bog, Vojko je batina. Odnosno, s njom tuče hrpe kvazi repera s Balkana direkt u čelo.

Davor Drezga