vijesti.me intervju – Dječaci: Naš nastup je kao pozorište, može se svašta dogoditi

1

Sivo, član popularnog splitskog benda, priča o nastupima, istini, muzičkim urednicima, punjenim paprikama…

Splitski sastav “Dječaci” po prvi put će se predstaviti crnogorskoj publici sjutra veče i to na manifestaciji “Asfaltiranje” koja će biti održana na krovu KIC-a Budo Tomović.

Vojko, Sivo i Zondo u Podgorici nastupaju sa uobičajenim pratećim sastavom od još šest muzičara, a šta će za sat i po vremena publika imati priliku da čuje, Ivo Hajdić (Sivo) za “Vijesti” kaže:

“Te večeri svi koji dođu čuće hitove s prvog albuma među kojima su “Narodna”, “Kamiondžije”, “Meko sranje”, “Punjene paprike”, a sa novoga su tu “Dalmacija” kao i aktuelni hit “Lovrinac”. Inače, ta pjesma ima preko milion i po pregleda” pohvalio se on.

“Biće svega. Mada, nama se često dešava da imamo tehničkih problema i budemo prisiljeni da na licu mjesta improvizujemo. Može se svašta dogoditi, može biti freestyla, a mogu se čuti i sve pjesme. Naš nastup je više kao pozorište, nego uobičajeni rep koncert” obećava Sivo.

Na prošlogodišnjem “Asfaltiranju” “Dječaci” su bili najavljeni, međutim zbog skraćenja budžeta i programa na samo jedan dan, njihov nastup je otkazan. Članovi ovog sastava bili su malo ljuti, pa nijesu izostali komentari ni na njihovoj Facebook stranici, na kojoj su objavili da su ih “Podgoričani ispalili”. Međutim, Sivu je ta situacija dobro došla.

“Nijesam bio ljut, zbog puta koji treba preći i vratiti se nazad. Još sam u stalnom radnom odnosu, sa radnim vremenom od osam sati dnevno, a godišnji sam već isplanirao, tako da me otkazivanje prošlogodišnjeg nastupa i nije pogodilo previše, jer sam imao posla preko glave” priča on.

“Uvijek nam je drago da dođemo gdje god da nas pozovu i gdje se cijeni ono što radimo, kako bismo uživo ljudima prikazali novu dimenziju muzike koju slušaju doma na kompjuteru. Mnogo bolji doživljaj je live, kad nastupamo s bendom, jer sve zvuči snažnije, tako da će i u Podgorici biti ista situacija” dodaje.

Dječaci su “zašli” u hip hop pravac još 1999, a Sivo komentariše koliko je ta scena napredovala od njihovih početaka.

“Određeni bendovi i grupe su napredovali, a neki su bogami nazadovali. Kad se pomene ta hip hop scena, glupo je ophoditi se prema njoj kao da je homogeni organizam koji ima veze jedan s drugim. Svi bendovi i izvođači pokušavaju da urade što bolju muziku” priča on.

Za prethodni album “Dalmacija” dobili su dvije hrvatske muzičke nagrade – Zlatnu kooglu i Index za najbolji album, a Sivo tvrdi da i velika očekivanja nisu uspora u biranju pjesama za “Istinu” na koju je publika čekala tri godine.

“Uvijek želimo da svaka pjesma bude što bolja, zato smo toliko radili ovaj drugi album. Iako znače, nagrade koje smo dobili za “Dalmaciju” nijesu nas opteretile. Bitno nam je da nema ponavljanja, ne želimo kliše i svaka pjesma ima svoje zakone i funkcioniše po svojim pravilima” otkriva Sivo.

Članovi benda Vojko, Sivo i Zondo potpuno su različiti, ali kažu da svi kada pišu pjesme trude se da repuju o problemima koji ih muče. Pokušali smo da saznamo i kako su to Vojka namučile punjene paprike, pa im je posvetio pjesmu.

“Čovjek je pisao o onome šta mu se događa, nije da su namučile. Mislim da je to više oda o punjenim paprikama” tvrdi Sivo.

“Dječaci” su zadovolni kako je publika prihvatila “Istinu”, ali ne i kako su je prihvatili muzički urednici koji, kako tvrde oni, još nijesu shvatili da je “Istina”- album godine.

“Muzički urednici su stari ljudi. Eto, recimo ono što je nevjerovatno je i to da su nas za nagradu Porin, gdje su takođe u žiriju muzički urednici, svrstali za nagradu za najbolju klupsku muziku, a to je aspurd” kritikuje Vojko.

Prva dva tiraža aktuelnog albuma koji je objavljen krajem prošle godine su rasprodata, a i pored te činjenice, “Dječaci” nemaju izdavača za ostale ex-YU republike.

“Niko ne zarađuje od CD-ova pa se oko toga i ne brinemo previše. I onako se album može naći na netu. Prodaja je loša, tako da nam nije bitno hoće li ga biti i po drugim državama. O tome treba da brine naš izdavač” kaže Vojko.

Iako im je ime pomalo neobično, Sivo i Vojko tvrde da i kad “odrastu” biće “Dječaci”

“Namjerno smo dali takav naziv grupi , jer s godinama kako budemo starili prošarani sijedim biće to ime sve smješnije” zaključuju oni.

Poštujemo Who See

Dječaci su prvi bend koji je crnogorsku klapu Who See svrgnuo s trona MTV-eve liste domaćica. Međutim, kotorski dvojac im je već nedjelju dana kasnije vratio istom mjerom. Sivo otkriva da su on i kolege preslušali album klape Who See.

“Zaista mi se sviđa šta momci rade. Posebno sam bio pozitivno iznenađen spotom. Moram priznati da tako nešto nijesam očekivao. Zalsuženo su bili hit toliko dugo na top listi. Poslije onoga što smo čuli poštujemo to što rade, a nadamo se da ćemo imati priliku da se na “Asfaltiranju” i upoznamo sa njima” nada se Sivo.

Smrt protjerana sa radija

“Dječaci” su juče snimali spota za numeru “Miris”, a priliku da progovori o aktuelnom albumu iskoristio je i Vojko, koji je autor trenutno najvećeg hita numere “Lovrinac”.

On otkriva da je pjesmu napisao “jedne hladne bezdane noći” nakon “doze crnila iz dnevnika i novina”, a inspiracija mu je bila smrt.

Inače, ova numera i dalje je zabranjena na nekim radio-stanicama, a na pitanje zašto ova aktuelna tema smeta muzičkim urednicima, Vojko odgovara: “Uglavnom su svi muzički urednici stari i smeta im tema – smrt, jer su po životnom stažu bliži groblju. Ne vole da se pominje ta riječ, vjerovatno osjećaju da nemaju još puno vremena, pa na taj način što će zabraniti pjesmu, produžavaju sebi život” oštar je Vojko.