soundguardian.com reportaža – Kiša Dječaka u Tvornici Kulture

0


Autor/ica: Željka Bešić (Foto:Otokar Crnalić)

Tvornicu kulture u petak su preuzeli tvrdi reperi i još tvrđi hiphoperi lokalne scene i u krcatoj dvorani Velikog pogona izmamili ruke u zrak svekolikoj šarenoj publici. Kažem šarenoj jer je teško definirati tko sve sluša Dječake koji su odnedavno s megahitom o Lovrincu prosurfali i radijskim valovima te se otvorili mnogo široj publici od one koja ih je pobožno pratila od najranijih demo materijala. Uz naglasak na iskrenost i odvažnost kao glavne karakteristike njihovog albuma ‘Istina’ mlađa publika ulovila se za njihove riječi i solidan dječački beat i momci su svojim ‘preuzmi besplatno’ stavom osigurali solidnu sljedbu. Odlična promidžba i nastup kojim mogu opravdati svoj materijal svakako su odlike koje njihove fanove opet iznova mame na live gigove, ali i na izravnu komunikaciju sa samim članovima Dječaka. Kroz njihovu robothobotnicu nemali broj skeptika postao je dio maci ekipe i Dječaci su ostvarili kultni status.

Kiša Metaka ipak nisu poznati toliko širokoj publici. Kao što i sami kažu na sceni su ispunili tu neku prazninu koju smatraju da su trebali, a zato su i krenuli u live gigove. Kiša Metaka kvartovska je petočlana posada, a njihova misija je splitski gangsta rap. Već smo ih mogli vidjeti prošlog mjeseca na Brucošijadi FER-a gdje su pokazali kako prijespomenutu prazninu svakako dobro popunjavaju. Dobar nastup, s nešto manje dinamike od nastupa Dječaka, dobro je prihvatila i publika pa su dečki svoj hit Drei Millionen iskoristili za početak i za sami kraj seta. Teško je zapravo reći gdje Kiša Metaka prestaje a Dječaci počinju jer , kako kaže Vojkofau, koncept albuma je ‘žešće ruganje’ i jednom kad krene teško je zaustaviti inteligento složeni verbalni delikt koji je osnova svake stvari Dječaka i Kiše Metaka.

Dječaci kao dobro poznati hrvatski internetski fenomen i već etablirano ime lokalne hip hop scene svojim tvorničkim nastupom nisu razočarali. Odlična energija, verbalna dinamika i konstantna interakcija s publikom ono su što ih čini trenutnim favoritom lokalne hip hop scene. Njihova britka društvena kritika i političke provokacije svakako kod mlađe demografije nailaze na dobar odaziv. Teško je reći je li tematika odgovorna za silnu popularnost ili poistovjećivanje i manjak generacijskoj jaza, ali kad u cijelu kombinaciju uključimo i iznimno dobro raspoložene fanove količina ritmičkog gibanja ruka u zraku pokazuje upravo koliko su se Dječaci definirali kao izvođači, a činjenica da proaktivno (i kad je dobro i kad je loše) njeguju odnos sa ciljanom publikom diže ih na razinu izvođača koji svoj live nastup ne shvaćaju samo kao promo element s popratnim benefitom, već kao nešto što vole i što dosta dobro prolazi. Dok hitovi kao što su Narodna i Dalmacija okreću lijepe brojke Youtube klikova Dječacima raste broj komercijalnih fanova, a to zasigurno znači da ćemo ih češće gledati u nekom festivalskom izdanju. Upravo u tome je ovaj koncert uz Kišu Metaka okupio više starijih obožavatelja koji nikako ne mogu odlučiti koja stvar je najbolja i dok su djevojke mahom gledale Zonija, a momci Vojka čak i oni koji nisu sljedbenici Dječaka mogli bi reći da su momci svoj posao odradili masu dobro.