muzika.hr reportaža – Mala livada opet velika

1

I ove nas je godine jedan mali festival podsjetio kao se s puno truda i dobre volje može isto tako puno i postići. Na livadi, crikvenički open air festival već petu godinu zaredom oduševljava i privlači sve veći broj posjetitelja.

Ovo potonje se moglo se vidno osjetiti oba dva dana festivala koji je ove godine privukao najveći broj posjetitelja. Antirecesijski besplatni upad i kampiranje zasigurno su pripomogli tome, kao i uostalom i atraktivni izvođači.Festival je zadržao svoju uglavnom alternativnu tradiciju pri izboru izvođača dok je jednu drugu, neugodniju tradiciju uspio na sreću izbjeći. Na ovogodišnjoj Livadi palo je svega deset kapi kiše što je rekordno mala količina. Nadam se da će se ovaj običaj zadržati i da će potrajati još godinama.

Program prvog dana festivala otvorili su pulski Radio Aktiv. Bend je to koji uglavnom progovara o tekućim socijalnim temama u reggae-ska-rock aranžmanima. Svojim upečatljivim ritmom i pjesmama “Vrtimo se” i “Pravda” uspjeli su u početku uvijek stidljivu publiku privući ka bini i dobro ih rasplesati.

Nakon njih na scenu je stupila otočka atrakcija u prepoznatljivim mornarskim majicama, bend imena Kopito. Dobitnici Zlatne koogle 2007. za najbolje koncertno izdanje i dalje opravdavaju tu nagradu. Njihov prepoznatljivi imidž te specifična vrsta glazbe odmah su osvojili publiku koja ih je odlično prihvatila, dok su zauzvrat Kopito napravili presjek najboljih pjesama s njihova dva albuma “Riba” i “Teatar Akvarelo”.

Svirali su tako pjesme “Cafeton Fumon”, “Vlasiland”, “Tura, gura”, “Voga! Voga!”, “Trešeta”, te su nam predstavili i nove pjesme “Pensir” i “Provji more”.

Iza Kopita, nastupaju riječki Officer Down koji nakon veselih ‘morskih’ melodija, ponovno stvari vraćaju na ska-punk-rock-tko-zna-kakvu- sve-ne kombinaciju. Ovaj zaista bučni i zanimljivi bend crikveničkoj se publici na prvu svidio, tako da je atmosfera zaista dosegla vrhunac.

Pjesmama “Fušeri uzvraćaju udarac”, “Kapitalizam”, “Pivo, vino, rakija” i novom “You’ re Wondering Now” pripremili su teren za svoje sugrađane Pase, već dobro poznate kako crikveničkoj publici tako i šire. Jedinstveni je to bend koji u svoje nastupe zaista unosi veliku dozu energije i oni su zaista napravili pravi mali spektakl prve večeri Livade.

Pjesme poput “Filistarskih pločnika” i “Reci mi da li te boli” publika je pjevala zajedno s njima. Pasi i njihovi izravni tekstovi u hardcore-punk kombinaciji doveli su festival do točke usijanja i zaista nije bilo lako nastupiti poslije njih.

Ta nezgodna čast pripala je sisačkiom bendu Pištolj na gumene metke, koji su odmah nastavili u žestokom rock ritmu i brzo vratili publiku pred binu koja se nakon Pasa počela polako rasipati. Pištolj na gumene metke predstavili su pjesme s demo albuma “Vama sličan” iz 2010 godine. Samouvjerenim nastupom pokazali su kako znaju što čine i mislim da od “pištolja” možemo puno očekivati u budućnosti. Glazbeni dio prve večeri zatvorio je DJ Jan Frensin.

Drugi dan nije protekao tiho, naprotiv, dok su trajale ‘divlje igre’, one kojima nije bilo dosta glazbe, utjehu su mogli pronaći na maloj bini tzv. Struja stageu na kojem su se za cjelodnevnu zabavu brinuli Revolt DJ’s, DJ Đ ‘n’ B, te već spomenuti Jan Frensin.

Večernji koncertni program otvorili su zaista veseli Električni hlapci iz Vrbovca koji su na zaista veseo i spontan način zabavljali publiku vlastitom izvedbom stranih i domaćih pop i rock hitova. Moram priznati kako sam prvi puta vidio kako neki klavijaturista koristi uredsku stolicu, ne da bi se udobno smjestio na njoj, već kao improvizirani stalak za klavijature.

Veselo je nastavila i čakovečka Kom3dija koja je obradila sve poznate teme iz crtića, tako da su se Livadom oriili hitovi iz Graškograda i Pčelice Maje, što je razdragalo kako mlađe tako i nešto malo manje mlađe posjetitelje.

Nakon Kom3dije, na scenu dolazi novosadski bend zanimljivog imena Josip A Lisac. Predstavili su materijal s albuma “Poslednji sam u raji”, pjesme “Nema u nama te”, “Klokan”, te “Pade cvet jebo cvet” za koju tvrde kao je oličenje svega što sviraju, a kombiniraju ska, rock i reggae.

Zaista pozitivnu i veselu večer upotpunila je i osječka S-Kapada koja je svojim uspješnicama “Nisam ja gej” i “Balkanizejšn” pokazala kako je riječ o iznimnom bendu o kojem ćemo se još naslušati. A o bendu koji je usljedio već smo se naslušali.

Riječ je naravno o Dječacima kojima je uspjelo nešto što niti jednom bendu koji je svirao na Livadi do sada nije, a to je rasplesati zaštitare koji su jedva uspijevali zadržati ogradu jer su odjednom svi poželjeli domoći se bine. Kada su se uspijeli probiti jedan metar bliže, na veliku radost Dječaka koji su ih u tome i ohrabrljivali, pokušali su još više smanjiti razmak do stagea, na sveopću radost zaštitara koji su ih u drugom naletu ipak uspijeli zaustaviti.

Dječaci su svojim nastupom pokazali kako nisu samo prolazni i kako iza njih stoji dosta tvrdi stav, glazbeni profesionalizam i već nekoliko hitova. Moram priznati kako nitko nije uspio toliko raspaliti publiku koja je skupa s njima otpjevala sve refrene pjesama (da su repali bilo bi stvarno previše).

Repertoar je nudio presjek pjesama s albuma prvijenca “Drama”, ali predstavili su i pjesmu “Dalmacija”, novi singl s nadolazećeg albuma “Istina” koji bi trebao izaći koncem ljeta.

Negdje pred kraj koncerta neodlučno sivo nebo koje je prijetilo cijelog dana i večeri izbacilo je već spomenutih desetak kapi kiše i peta je Livada time i službeno završila. Nakon svih ovih bendova i organizacije slobodno mogu reći kako se mala Livada ponovno pokazala velikom.

foto: Bojan Crnić i Nikica Spudić
Igor Beleš – Analogno momče u digitalnom svijetu.