Makarska Kronika recenzija “Kuja i Lasera” (2010)

1

Puši kurac Kolumbo i vrati se doma / nek ti mater izvadi džemper Od Benettona/ u đepu češ nać deset kuna od lani / šta su sada ko tisuću jer su došli crni dani

Ovo je samo jedan od tekstualnih vrhunaca ovog fenomenalnog EP-ja na kojem se MC Vojko Vrućina iz Dječaka i producent AC3PO iz Sinsteta predstavljaju kao vrhunac underground hip hopa ne samo u Hrvata nego valjda i u ovom djelu Europe. Dječaci su s debijem DRAMA počesto znali zaglibiti u nedorečenim šalama a Sinstetovi MC – iji u repovima koji izgledaju kao šalabahter nekog studenta filozofije pa je ovo dosta drugačija priča i od brojnih drugih izdanja Sinstet kolektiva i radova Dječaka.

Prva stvar – Vojko je trenutno najbolji i najvještiji MC u Hrvata, usprkos vidljivoj govornoj mani, čim je zapravo njegova vještina zapravo još vrjednija.

Druga stvar – AC3PO je valjda prvi producent u nas još od Lukićevih dana u TBF- u koji je u stanju napraviti više od nekoliko stvarno zanimljivih i dobrih podloga, osim toga stil mu je kroz godine vidljivo evoluirao a opet zadržao mračnu sintetičko – organsku crtu koju on naziva Hologram Funkom.

Treća stvar – Vojko ima najbolje diss repove ikad, koji savršeno parodiraju tu neobičnu hip hop potrebu da se MC uvredama i liričkom vještinom izdigne od drugih, a od kojih se ne možeš nego valjati po podu od smijeha : „ nemoj se ni pomišljat sa mnom kačit se jer minjam stilove ka ET pjevačice i u to vrime dok ja minjam te stilove mater ti riže mortadelu u ilove / sestra ti riže tirolsku u Victe jer je pala prvi razred turističke / otac ti na pazaru prodaje bićve“

Kuje i Laseri s svojih 7 pjesama pršti od gomile ideja i psihodeličnih stihova i uvrnutih igara riječi, uostalom ovdje se radi o jedinom MCiju koji započinje album odlaskom na MF Doomov sprovod.
Fenomenalan album na kojem gotovo i nema viška i dokaz da i u nas može biti underground hip hopa na razini na kojoj u Americi operiraju etikete poput Def Juxa ili Stones Throw.

Dobro, dosta je bilo hvale, stoga, ako već niste trk na net po besplatni download ovog EPija na Sinstetovoj stranici, bolji hrvatski uradak ove godine teško ćete naći.

Sinko Rihanna ne postoji / Vinkovci su Hologram

Ocjena : [9.5]

Karlo Rafaneli