Glas Istre (prilog za djecu Ružmarin) recenzija D R A M E (2008)

0

Dječaci – Drama

Britki cinizam za plesanje i slušanje

Iako je na sceni sve manje hip-hop izvođača, na relaciji Zagreb-Split nastala je nova uzdanica domaćeg hip-hopa – grupa Dječaci. Kao i priliči reperima, Dječaci kroz 16 pjesama bez dlake na jeziku pretresaju aktualne probleme hrvatske svakodnevnice.

Najbolja osobina ovog albuma jest što podjednako dobro može funkcionirati kao plesni album, ali i stihovi su poprilično provokativni pa stoga su zanimljivi za pomno slušanje. Ponešto su Dječaci našli shodno za reći za brojna lica domaće estradne i političke scene – od Nevena Ciganovića u prvom singlu »Kralj ribara«, preko Narodnog radija u »Kamiondžije«, do Mislava Bage i Miše Kovača u »Meko sranje«… Zbog izravnog izražavanja mišljenja kroz tekstove, mnogi su prvijenac Dječaka prozvali najkontroverznijim albumom godine.

No, činjenica je da poprilična doza cinizma jest upravo ono što čini album »Drama« zanimljivim za slušanje i onima koji baš ne preferiraju hip-hop i repanje, a i, na kraju krajeva, bilo je i vrijeme da netko otvoreno kaže što misli, umjesto da kopira uvijek iste motive u pjesmama.