dalmatinskiportal.hr intervju – Kada sam čuo kombinaciju riječi ‘Split’ i ‘Europska prijestolnica kulture’ odmah mi se pojavila slika bivšeg gradonačelnika s fetom pršuta na čelu

0


Za EPK sam prvi put čuo tek prije par tjedana i moram priznati da prvo što mi je palo napamet kod kombinacije riječi ‘Split’ i ‘Europska prijestolnica kulture’ je slika bivšeg gradonačelnika s fetom pršuta na čelu – kaže nam Vojko Vrućina, član Dječaka, kojega smo pitali za mišljenje.

A u međuvremenu je definirao svoj stav o EPK…

  • Mislim da je kandidatura Splita za titulu EPK 2020. definitivno pozitivna stvar za grad, ali glavno je pitanje koliko će se sve skupa pametno odraditi. Čini mi se da je na kraju krajeva jedini cilj svega povećati broj ‘kultur-turista’ koji ostavljaju pare, ali nisam siguran da Split trenutno ima toliko hotela/apartmana/bungalova za podnijeti toliko turista koliko treba da se ulaganje u ovaj projekt isplati. Pročitao sam da su većina gradova koji su postali EPK odjednom ‘stali na noge’ i iskreno se nadam da će Split dobiti tu titulu, ali kad vidim logo koji je dizajniran da predstavlja naš grad u 2015., mislim da je normalno da budem malo skeptičan. Također mislim da bi naglasak u programu trebao biti na mladim i novim nadama, jer se Split uvijek hvali s mladim talentima, a nikad se ništa konkretno ne ulaže u njih. Mislim da je jedan od dokaza toga i Dom mladeži koji izgleda kao ruglo već desetljećima, dok se vlasti mijenjaju i daju samo prazna obećanja – kaže Vojko.

Pitali smo Vrućinu i o ‘vrućoj’ temi – nacrtu kulturne strategije.

  • Cijeli nacrt strategije razvoja kulture Splita 2015.-2025. nisam pročitao jer ima 250 stranica, ali sam primijetio da je u pregledu ključnih događaja u povijesti kulture u Splitu navedeno osnivanje TBF-a, a ne i osnivanje Dječaka i to me duboko pogodilo i uvrijedilo.

Mate Prlić