bljesak.info intervju – DJEČACI za Mostar Summer Fest: O rep herojima, Splitu i onome što spremaju za mostarski nastup

0

AUTOR: Milenko Margeta

Dječaci iliti Vojko, Ivo i Zoni. Iza njih su dva strašna albuma, treći tek što nije vani. Pred njima je nastup na Mostar Summer Festu – pozornica im je rezervirana za drugi dan festivala, subotu. Savršen tajming za intervju sa spli’sko-zagrebačkom rep trojkom.

Dječaci – nikom slični, najjači. Dobro, no tko su ipak vaši rep heroji?

Ivo: U osnovnoj školi Cypress Hill i Wu-Tang, u srednjoj Company Flow, Aesop Rock i svakakvi opskurni reperi. Volim slušat Outkast i Kool Keitha, kao i čuti sve što je novo i svježe. Previše je toga za nabrajati i ne smatram te ljude herojima, samo mi je drago kad netko uspije napraviti nešto zanimljivo i uljepšati mi život, zabaviti me.

Zoni: Kanye.

Vojko: Kevin Federline.

2008., 2011. pa treći album 2015. Nije li tempo malo spor i koje su okolnosti dovele do ‘kašnjenja’ (ako se period od četiri godine može nazvati kašnjenjem), pogotovo uzevši u obzir masu fanova koji bi od vas željeli što više i što češće?

Zoni: Period je tri i pol godine. Vojko je u tom periodu napravio dva albuma s Kišom Metaka, ja sam uradio album za Kid Rađu. Uradili smo puno koncerata i spotova. Studio smo gradili tri mjeseca, album smo radili nešto više od godinu dana.

Kakav je, po vašem mišljenju, novi album Dječaka? Što on novoga donosi u odnosu na ‘D R A M U’ i ‘Istinu’?

Zoni: Je*** je k’o i prva dva. Donosi sve nove pjesme – dvadeset komada, najviše pjesama i glazbe dosad.

Vojko: Bawlestan je.

Ivo: Raznolik i nepredvidljiv. Donosi nas, onakve kakvi jesmo u aktualnoj fazi naših života.

Ima li ikakve simbolike u datumu izlaska 15.5.15. ili je to tek slučajna igra brojeva?

Zoni: Nakon što je odlučeno da bi trebali izbaciti album u 5. mjesecu i da je to nešto što je ostvarivo ako upremo raditi, odlučili smo da je 15.5.15. sasvim dobar i zvučan datum za naš novi album.

Putovanje je uvijek važnije od cilja. Koliko ste zadovoljni dosadašnjim putovanjem Dječaka?

Zoni: Nešto je vremena izgubljeno, ali puno je naučeno.

Vojko: Otkad je Frusta uzeo nove stolice u kombiju, meni je je****.

Imate, gledano među glazbenicima, najinteraktivniju i najbolju web stranicu u regiji – djecaci.net. Obično je glazbenicima naporno baviti se web stvarima, ali vi kao da guštate u tome. Zašto, i tko je najzaslužniji za to?

Zoni: Ne mogu reći da guštam, ali radim to jer jedini od nas znam raditi web stranice i smatram da je to potrebno.

Vojko: Facebook je uništio web stranice… ni ja ne idem na stranicu Dječaka više.

Pored Dječaka, Split je u zadnje vrijeme dao i ultra popularnu facebook stranicu Di su pare?, koju radi ekipa slične zajebantske valne duljine kao i Dječaci. Družite li se s tom ekipom, i je li moguće očekivati neku suradnju između vas, glazbenu ili kakvu god drugu?

Ivo: O tome se ne priča.

Vojko: All cops are beautiful.

Zondo, pun kufer vremena si producirao i miksao Rađin album, čak ti je ostatak Dječaka napravio pjesmu ‘Zoni, ti si lud’. Baviš li se produciranjem osim produciranja Dječaka i šire familije dječaka?

Zoni: Ne.

Je li realno za očekivati da šira familija dječaka izbaci još jednu rep formaciju po uzoru na Kišu metaka?

Zoni: Ne.

Koliko vam Kiša metaka i svi glazbeni izleti sa strane uzimaju raspoloživog vremena za Dječake? Stignete li sve uskladiti na vama zadovoljavajućoj kvalitativnoj razini?

Vojko: Sve stižemo. Koliko je kvalitetno, to je na slušateljima.

Nacrt strategije razvoja kulture Splita 2015.-2025. u pregledu ključnih događaja u povijesti kulture u Splitu navodi osnivanje TBF-a, a ne i osnivanje Dječaka. Vojko, kakav je tvoj, a i stav Dječaka u vezi tog izostavljanja?

Zoni: Bit će im bitno 2025.

Ivo: Drago mi je za TBF da im je odano priznanje i na takav način.

Vojko: Googlajte, ima cijeli intervju sa mnom na tu temu.

Split, grad živ samo liti, zimi postane crno bil ka sin city, pun nikoga, ničega, nigdi, ništa – koliko se situacija u Splitu promijenila od tih stihova ‘Noćne pjesme’ iz 2008.?

Ivo: Tada smo bili mladi društveni otpadnici i nismo bili sposobni zabavljati se u klubovima koji nisu bili krojeni po točno našoj mjeri. Izlazili smo u parkove i sjedili na klupicama. Mislim da danas ima dovoljan broj klubova u Splitu i mjesta za izlaske, više je prigoda za izlazak nego love i vremena.

Vojko: Split, hello, goodbye kitty, pitty titty joker i city.

Zašto i kako to da je rep ušao na mjesto punka, kao dominantne kritike društva, i u Hrvatskoj, regiji, i diljem svijeta?

Vojko: Ne vidim neke realne efekte te kritike društva, osim ulizivanja gladnom narodu.

Ivo: Možda je ispalo da su punkeri bili samo pozeri i da su se sad utopili u kapitalizmu. Ne znam. Mogu pričati samo u svoje ime, ne mogu u ime drugih repera ni punkera. Mislim da ljude nije briga ni za društvo ni za kritiku društva, svatko samo gleda svoju guzicu i sluša glazbu koja se u toj fazi života poklapa s njegovim ponašanjem i motivima.

Zoni: Rep je glazba koja uvijek evoluira i dolazi sa nečim svježim, zato je slušana.

Zondo, u kolumni ’90 dana’ si napisao ‘…želim svima jebenu godinu, tj. želim da učiniš taj rad i da si stvoriš da ti bude jebena, kao što ćemo i mi. želim možda svima manje televizije, socijalnih mreža i manje minuta koje samo cure bez da su upotrijebljene za poboljšanje tvog života… nema odmora za one koji žele više od života‘. Koliko je uspjeh Dječaka sazdan od talenta, a koliko od rada?

Zoni: Vojkov genij, Ivo Ivo i moj rad.

Što bi poručili mladima koji se žele baviti glazbom, pogotovo onima talentiranima, a kojima je baš radi toga talenta mrzak rad?

Zoni: Da izbacuju pjesme.

Vojko: Sve je na tebi.

Što nam spremate za ovoljetni nastup na Mostar Summer Festu?

Zoni: Stare hitove i svježe pjesme s novog albuma.