Mediteran: janje na ražnju

5

Sve je pocelo pocetkom tjedna kad me barba pita jel znan ispec janje na raznju jer imamo cetri jancica doli u zamrzivacu. Reka san mu da znan otprilike al da za detalje moran dobit informacije iz prve ruke. Mislia san da je vise kao neka sala i nisan skroz virova u tu ideju dok se stvarno nije pocelo pricat o tome tokom tjedna, a kad smo u cetvrtak poceli mirit i objasnjavat filipima kako sve to triba izgledat bilo je definitivno: janje se vrti u subotu!

I dobro su to filipi napravili. Izrizali su bacvu po duzini i zavarili je u jedan komad, napravili okvir za nju tako da bacva nije bila na podu nego malo iznad, napravili su sipku sa jednin ostrin krajen za nabost janje i sa strana cijevi podesive po visini. Stoga kad je stigla subota, ujutro smo napravili neke rutinske poslice, a od jedan pa na dalje sve je bilo podredeno janjetu. Posto san ja jedini ‘rvat na brodu ne triba ni napominjat da san bia glavni zaduzeni za cilu operaciju i ima san ogromni teret na ledima, tezi nego ovaj poslovni dio otkad su me avancali.

Stari mi je dan prije reka detalje i u vise navrata me pita odakle je janje, kao da ne viruje da imamo janje na brodu. Reka san mu da ne znan odakle je i da ga ionako nece on jest. Posli san sazna da je janje iz Argentine. Ne znan samo zasto su mu osikli glavu prije pakiranja, jer obicno se u nas starci uvik otimaju za tu glavusu.

U jedan popodne smo ga dobro zasolili iznutra i izvana, pa kroz cmar natakli na sipku. Uzea san zicu i lagano ga pocea vezivat. Bia je spreman malo prije dva. U dva je bilo vrime za kresnit vatru. Likovi sa palube su nasikli jedno 7-8 paleta i imali smo hrpu ugljena tako da nije tribalo bit problema sta se tog dijela tice. Znan da bi profici sad rekli da ne mos pec janje na tu nekim nekvalitetnim drvima, to mora bit neki hrast ili koji vec kurac ide, al nije ovo ode jebeni gorski kotar i nema toga. Pali se sta se ima. Zanimljivo je kako palete lipo planu kad bacis spirita po njima, gore ka blesave. Zera je bila spremna oko 3, a dodatno smo odma u rostilju do palili jos drva tako da mozemo nadozuntat kad zera oslabi.

Stavili smo janje prvih po ure na najvisu razinu da ne plane odma, a nakon toga smo ga spustili na razinu broj dva di je i osta do kraja. Bilo je vruce ka u paklu. Uzea san kremu i preventivno se namaza cili. Skuzia san zasto baustelci truse pive na suncu; zato sta je jebeni gust. Posto nismo imali automatski mehanizam za vrcenje, najnize rangirani i najmladi likovi su naizmjence rucno vrtili janje i gledajuci ih sa strane skuzia san da stvarno uzivaju. Najjaci je bia ”wiper” kad je usta, diga nogu na stolicu i lagano vrtia janje ka da radi to vec iljaditi put. Dokumentira san kralja ka i ostatak svega.

I sam taj proces pecenja je stvarno zabavan, dodaj malo zere, pa je malo primistaj, pa gledaj janje, pa malo ugljena, pa guc pive i tako u krug. Oko 5ipo su se vec svi filipi skupili i nisu virovali da to janje tako dobro izgleda. Oni doma vrte svinju i zovu to ”suckling pig” i svinja bude cirka 25 kila. Pa to je moji filipi vec prase kakav ”suckling pig”, davno je to prestalo cucat sisu i pocelo se tovit krumpiron i ostalin.

Najtezi dio mi je bia kad tocno maknit janje s raznja, ali taman dok san se mislia dosa mi je znak s neba. Naime janjcicu su nakon 2 ure i kusur vrcenja odjednom popustila tkiva na zadnjin nogicama i ispali su mu bili zglobovi i kao da mi je reklo: skidaj me brzo izgorit cu ne budes li. I tako san ga uskoro odlucia i skinit i nisan falia ni malo. Stalno san si govoria da bi stari sad bia ponosan da me vidi, kao jebes diplomu sine ispeka si janje. To ti vridi vise nego ta diploma. A i je skoro. Jebeni komad papira, samo sta san ima tu sricu da odaberen pravi.

Na kraju je mora doc glavni kuvar i kidat janje, iskida ga je u 8 ogromnih komada iako san mu lipo reka da te velike komade mora osic na manje komade. Al dabe, lin je ka guzica. Dobro je ispalo to janje, nije se pripeklo ni malo. Bilo je pinku krvi uz kost na jednom komadu al ostatak je bia bas taman. Svi su uzivali. I europljani i filipi i vijetnamci. Na kraju se filipi namecili, kazu da je odlicno janje. Meni je falilo postenoga kruva da izin ka covik, ono da ima koru i pupu, neka pogaca recimo. Iako nikako se otet dojmu da su nasi janjci ukusniji 3 puta. Al s nasim janjcima ne pijen argentinsko vino iz Andi tako da opet nije bila losa kombinacija.

Sutra smo ja i holandez odlucili radit pizzu jer smo bili obecali. Napekli smo 2 kila tista, napravili 12 pizza i jedno 6-7 vrsta. Prejili se ka stoka i puna mi je kapa spremanja do daljnjeg. Najslada ce zapravo bit ona zadnja pizza sta smo je zamrzli. Fala majki na receptu za tisto, isplatilo se stvarno.