fenomen hrvatskog sporta

0

goran ivanišević, dražen petrović, kostelići, toni kukoč, dino rađa, giriček, šuker, boban, prosinečki, blanka vlašić, draganja, ljubičić, ančić, ivano balić, mirko filipović… sigurno ste se dosad već zapitali kako je moguće da zemlja od 4 miljuna ljudi (veličine jednog brooklyna u new yorku) ima toliko svjetskih priznatih sportskih imena. jesmo li mi genetski superiorniji od ostatka svijeta ili smo samo gladniji? jer nekako bi mi bilo logično da u zemljama s visokim životnim standardom prosječan čovjek sport shvaća više kao rekreaciju nego kao sredstvo kojim će dovuć manekenku u krevet i nepotrebno prebrijan auto u garažu. da vam naslikam nešto…

sunčan dan, pomalo iznenađujuće za prvo kolo wimbledona. s jedne strane terena federer, s druge strane cuka a.k.a. ruka a.k.a. rukakuksi, obećavajuća mlada nada rodom i plućima iz spinuta u splitu. rukakuksi je bio poznat kao najveći šaljivđija među svim igračima na touru, prepoznatljiv po svom ”od uha do uha” osmjehu. ako ste mislili da ronaldinho ostaje hladnokrvan nakon što propusti i najizgledniju priliku, trebate vidjeti rukakuksija na djelu. taj organizira mjesnu proslavu kad napravi dvostruku na servisu. u cukinoj pratnji, osim bližih članova obitelji, bio je čest i neprimjetan momak srednje visine, svjetlije kose, malih, svjetlucavih očiju.
maki. o makiju se nije znalo previše. o makiju se nije znalo ništa. ni šta radi, ni u kakvom je srodstvu s cukom, ni kojim povodom i s kakvim razlogom je viđen na večeri sa zdravkom mamićem. dovoljno rečeno.

susret je završio u skladu s očekivanjima: 6-0 6-0 6-0 za federera. cuka je na pressici pozvao sve novinare na zabavu u svojoj vili u spinutu. međutim, ono što federrer nije znao najzanimljiviji je detalj ove priče.

naime, ferderer nije pojma imao da je dok je dijelio autograme poslije meča razdraganim navijačima na loptice, majice, fotografije i čela, također potpisao i ugovor koji mu je maki u toj gužvi podmetnuo. naravno da je u ugovoru stajalo da federer mora svu svoju imovinu prebaciti na račune cuke i makija.