Brodski dnevnik: Vikinzi

0

Ponediljak je danas. Opet. Najgori dan u tjednu, ali samo zato sta je pocetak dugog radnog tjedna, ne zato sta iman nesto protiv ponediljka opcenito. Dobar je to dan ipak, jednako dobar ka i utorak ili cetvrtak. Zapravo kad san doma svejedno mi je koji je dan u tjednu pa tog ponediljka nisan uopce ni svjestan. Lezin do kad ocu, radin sta ocu i ponasan se kako ocu, sve ono sta ode ne smin. Zato je naplata svega ovoga uvik najslade poglavlje cile te price.

More je mirno da ne moze mirnije bit. Ka ulje. Divota. Danas san par puta zasta malo na palubi i gleda u to more. Povremeno iman naviku tako samo gledat i ocjenjivat ga kakvo je. Nije bas da se na pucini vidi ista osim mora. Di god koji brod u daljini ili ponekad obrisi nekog kopna miljama daleko. Cudno je to more stvarno. Ima neki cudan ucinak na ljude. Tesko da bi ikad moga zivit u nekom gradu koji nema more, pa makar to bia Pariz, London ili sta vec ne. Ne mogu se snac kad nema mora. Nije da ne mogu skuzit neku mapu grada, ali di god se okrenes samo jebeno kopno. Kopno u nedogled. Sranje. I onda se svi na lito sjure na more. Zasto? Pa zato sta je more zakon i ljudi se dolaze jebat, opustit se, ne koristit mozak i sta vec ne…

I tako mi plovimo po pucini na putu do iduceg porta i tako prolaze dani, a sa danima i tjedni, a u svakom tjednu je jedna subota. Zamisli ti to. Ta subota je kao neka nagrada za naporan tjedan i kad smo na pucini, subota je posebna. Sve je u nekom svecanom maniru. Navuku se zastori, priguse se svitla, upale vostane svice, a i stol je posebno ukrasen. Vino je takoder na stolu. Dobra neka vina. Svaki tjedan neko drugo. Ima san sricu ovaj put da provan pusta neka francuska vina. Nisan neki ljubitelj bilog pa udaran po crnima, ali ne znan sta mi je ode pa uglavnon uzivan u njima, pijuckajuci ih sporo i elegantno. Misan vino u casi ka neki profic, a u biti san to samo vidia od drugih pa mi se svidilo. Suboton je uglavnon uvik na meniju stake, a trenutno iman tu sricu da smin pojist dva, pa tako sad redovito mlatnen dva stake-a i onda san miran cilu vecer.

Uvik padnu neke pricice, ali ova od neki dan mi je bila posebno zabavna. I tako dok smo svi zvakali tu nekad zivu kravu nekin cudnim slijedom razgovora doslo je do price o vikinzima, a s obzirom da na brodu imamo starog Norvezanina imali smo sta i cut iz njegove perspektive. Nisan neki ljubitelj povijesti, ali znan neki kurac i obicno mi je puno zanimljivija ovako kroz pricu, filmove i dokumentarce, a knjige su uvik djelovale tako odbojno.

Stari je bia izricit u svom naumu. Naime po njemu su vikinzi, pravi vikinzi iz 10-og stoljeca, bili samo norvezani, a svedi, ciji fanovi na nogometnin utakmicama uvik redovito nose one kacige sa rogovima, su bili obicni divljaci iza tog nekog gore velikog planinskog masiva (nisan bas ni od tog zemljopisa). I pravi viking je po njemu bia naocit muskarac koji se pra sa vodon svaki dan. Muskarac koji je ima fino podsisanu bradu i bia je prefin da ide priko tih pustih planina na podrucje Svedske. Zato je taj pravi viking i naocit muskarac odlucia plovit malo juzno. I doplovia je na podrucje danasnje Velike Britanije sa jos
mnostvon drugih naocitih muskaraca koji su se isto prali svaki dan. A razlog dolaska je bila trgovina. Moguce, a i dosta vjerojatno. No, kako kazu vrag nikad ne spava i eto ti vraga spremnog da napadne. Kako su po njegovoj prici Britanci bili neotesanci koji su smrdili jer se nisu prali po ko zna koliko, a njihove zene vrazje kakve jesu, odma su uvidjele sta propustaju kad su u pitanju naociti muskarci sa sjevera. I tako su se Britanke u stilu stuka pocele parit sa vikinzima. I naravno izbilo je sranje, ko u onoj pismi Troje od Xenie, samo puno vecih razmjera jer su ta dva naroda ubrzo zaratili. Kako je zavrsilo pojma neman.

Diga san se sa stola i otisa u bar da ulijen jos dec i odmorin zglob koji san zginca na kosarci isto popodne. Ko zna, mozda je pola otoka potomstvo pustih vikinga koji su imali ogromnu flotu i ko zna koliko Britanki je imalo priliku parit se sa tim posebnim ljudima. No nekako mi je tesko bilo povirovat u sve to. Lakse mi je bilo varit stake-ove i smjeskat se cilu noc na racun te kratke, ali zanimljive price.