Brodski dnevnik: Chinatown

0

Bili jednom Yao Ming (ne onaj sta igra kosarku) i Na Li (ne ona sta igra tenis). Zivili su u omanjem kineskom gradu od 3 milijuna stanovnika. Isli su zajedno u srednju skolu. Ming je bia zaljubljen u Li. Tribali su poc, pa je valjda i Li bila zaljubljena u Minga. Ne znan da li se komunizam isprjecia izmedu njih dvoje ili pak nesto drugo, ali u svakom slucaju nikad nisu posli i od te srednje se vise nisu vidali.

Ming je odlucia plovit sa svojin sunarodonjacima i ne znan uopce kako ga je to islo ni koliko je godina ima, ni je li jea rizu bas svaki dan. Jednom je brod dosa u neki kineski porat, ali ne u njegovom rodnom gradu. Taj grad je isto bia omanji od par milijuna stanovnika. Ming je izasa vanka i odlucia se malo proveselit. Zavrsia je u bordelu i bira je u koju ce sobu uc. Usa je nakon pomnog odabira u jednu od soba. Nije mu dugo tribalo da skuzi da isprid njega stoji mala Li u potpuno drugacijoj ulozi nego onoj na koju je navika vidit jos davno tamo u srednjoj skoli dok su im komunjare prali mozak. Osta je poprilicno iznenaden, isto ka i ona, ali posto je platia nije bilo druge nego obavit sve kako spada. I tako su Ming i Li konacno bar nakratko bili zajedno, bez obzira na nevjerojatno malu vjerojatnost da se ikad vise vide. A mala Li nije naravno bezveze prominila grad u potrazi za kruhom, ali kako kazu: bizat mos, al sakrit se ne mos; pa cak ni u Kini.

Ova prica je prilicno popularna medu kinezima, a nama je isprica kulturno uzdignuti kinez mojeg godista s kojin svako jutro marendajen skupa, jer bas niko drugi ne jede u tu uru. Kad san dosa mislia san da je od kung-fua i stolnog tenisa, al nije lik u tom nekom diru. Steta za ping-pong, neman ga s kin igrat…