*** “Kamiondžije” video je dobitnik prestižne prve nagrade na internacionalnom festivalu kreativnih komunikacija Magdalena za kreativce mlađe od 30 godina. U odabiru internacionalnog žirija kojime je predsjedala Charlotte Fiell, jedna je od dugogodišnjih glavnih urednica izdavačke kuće Taschen za područje dizajna, “Kamiondžijama” je dodjeljen “Golden Bra” u kategoriji “motion”. Na festivalu je prijavljeno 467 radova iz 11 zemalja. ***

Za Dječake video produkcija – KREATIVNA AGENCIJA D.O.O.
Snimanje, režija, montaža i postprodukcija: Milan Latković i Zoni
Scenarij: Dječaci i KREATIVNA AGENCIJA D.O.O.
Glavna uloga: dječak Boro.

 

Početna ideja spota je bila da nađemo nekog kamiondžiju, i dokumentarno najrealnije popratimo par dana u njegovom životu. Naš kućni redatelj Miki, ima rodbinu kamiondžija u Bosni i Hercegovini, u selu “Donja Previja”, pa smo se uputili tamo da snimimo spot s jednim od njih. Ispalo je da su jedini kamiondžije na raspolaganju umirovljeni kamiondžije. Prvog dana kad smo započeli snimanje, naš kamiondžija djedica je imao problema s paljenjem kamiona, i seoski znalci su doveli jedinog čovjeka koji može spasit situaciju. Bio je to dječak od jedva 14 godina koji je, čim je došao, sletio ispod kamiona i u pola minute prespojio ko zna šta. Onda je zamašćenih ruku uletio u kabinu kamiona, odgurnuo debelog djeda na suvozačevo mjesto, upalio kamion isprve i dobio glavnu ulogu u spotu. Tako je naš junak postao dječak Boro, lumen mehanike koji vozi i popravlja kamione, upravlja dizalicama i apsolutno svime što se pokreće benzinom.

Stanovnici Donje Previje su dobri i gostoljubivi ljudi. Za vrijeme snimanja spota, popili smo s njima poveće količine domaće šljivovice. Ubrzo nam je postalo jasno da u tom selu postoje samo dvije svetinje: šljiva i Ceca. Svi koje smo upoznali su nas nudili svojom šljivovicom, i gdje god smo bili, iznad nas su visila bar dva postera Cece. Upoznali smo mnoge živopisne karaktere, od vlasnika lokalne birtije koji popije litru rakije i zatim ore polje traktorom, koji je dao sve od sebe da ne izađemo trijezni iz njegove birtije, do nekih mladih momaka koji su mislili da snimamo kamerom za hrvatsku vojsku koja sprema novu invaziju. Na povratku smo ostali bez benzina u dijelu Bosne koji liči na Mordor, a kad smo napokon usred noći stigli do granice, hrvatska granična kontrola si je dala truda da nam isprazni svaki džep i pronađe sve šteke loših jeftinih cigareta koje unosimo u državu. Nisu uspjeli.