vip.hr recenzija – Dječaci – Istina

0

Ocjena: 3/5

“Istina je uvijek po sredini” rekli bi oni koji vjeruju u Albertovu relativnost.

Istina je laž ustvari. S koje joj god strane pristupite, nikad nije jedna niti jedina. “Istina” drugog albuma Dječaka je traganje na modelu TBF-a s ponešto tvrđim beatovima i još uvijek ovisnosti o kompjuteru kao glavnom stvaraocu ritma.

Lirički momci koriste karikiranje, socijalno nezadovoljstvo, kvartovsku zafrkanciju, opisivanje rubnih likova iz crne kronike, uživanje na par godina građenom internet proboju. Dječaci rimuju kao veliki splitsko-zagrebački fanovi Beastie Boysa, a kad instrumentalne podloge bruje onda valjaju. Hitovi “Dalmacijo” ili “Lovrinac” najslabije su pjesme na albumu, igranje na prvu loptu zadovoljavanja publike. Dječaci su najbolji kad su najtvrđi (“Cigan”, “Deblo”), a najslabiji kad se ulaguju mentalitetu (“Evala”, “Zgb”) ili kad pokušavaju pjevati (“Miris”, “Siromašan”) ma kako se sami sprdali s toga.

“Slava” je stvar trenutka, YouTube ih slavi klikovima, premda je brojka prodanih albuma cijelih 500 primjeraka. Internet je uništio CD. Uživo su prerazvikani, ali tako je uvijek s popularnosti. Uglavnom postane dobro ono što baš ne valja niti vrijedi toliko koliko govore. Dječaci su daroviti momci čije je vrijeme još uvijek pred njima. I to je jedina istina.

Tonka Kvočić