tris.com.hr reportaža – Uvjerljiv i euforičan prvi koncert Kiše metaka u Šibeniku

0

Splitski hip-hoperi sinoć su nastupili u klubu Papagaj i preko noći postali miljenici publike.

Što više u životu treba bendu s tek objavljenim debitantskim albumom od činjenice da ima fanove izvan kruga najbližih prijatelja i rodbine? Kiša metaka ima ih, vidjeli smo sinoć, i izvan rodnog Splita. Članovi Kiše, doduše, nisu od jučer na sceni, no album i prvi nastupi dogodili su im se prije nepunih godinu dana. Zato je poprilično začuđujuće i ohrabrujuće bilo u šibenskom klubu Papagaj vidjeti i čuti da dvjesto ljudi zborno izgovara njihove rime.

Od uvodne „Drei Millionen“ vladala je euforija. Nimalo nezasluženo, niti na silu. Kiša metaka, odnosno tri MC-ja i jedan DJ, ovladala je osnovnim tehnikama hip-hop zanata – samouvjereni su, uverljivih vokala, razgovjetni, konkretni u izričaju, djeluju lokalno misle globalno, imaju osjećaj za dinamiku pa im tenzija koncerta ni u jednom trenutku ne opada. Ovom potonjem doprinosi i relativno ograničen materijal od desetak pjesama, pa njihovi nastupi zasad traju za hip-hop prihvatljivih sat i nešto vremena. Sve preko toga nije gnjavaža jedino za hard core fanove, a na ovom portalu takvih nema.

Sve se, dakle, poklopilo. Odličan album, uvjerljiv bend, idealno trajanje koncerta i nabrijana publika. Zato je svaka stvar s njihovog nastupnog albuma pala jučer u Papagaju na plodno tlo. Od „Konana“, „Swag iznad svega“, preko „Komune“ i „Mejaša“, pa do „Daj pare“, „Pazara“ i „Ornele“ koju su maznuli Brkovima, Kiša metaka i šibenska publika disali su zajedno; kliknuli su na prvu i u jednom dahu odvozili premijerni nastup Splićana u Šibeniku do kraja.

Ako ih moramo usporediti s razvikanijim Dječacima, a moramo jer osim prijateljstva dijele i jednog člana, Kiša metaka je trenutačno po svim relevantnim hip-hop mjerilima u vodstvu. No, i jedni i drugi najavljuju nove albume, pa bismo ove godine mogli doći i do jasnijeg odgovora na pitanje tko je bolji na splitskog reperskoj sceni i jesu li Stillnessi još uvijek nedodirljivi.

Autor: Marko Podrug