potlista.com intervju – Ivo Sivo: Ne želimo ulaziti u klišeje

0


Prije desetak dana Dječaci su nastupali na Gričevanju i bila je to prilika da ih pot lista ulovi za brzinski intervju. Prije nego se ostatak benda skupio kako bi ih snimile televizije i ostale pičke, Ivo Sivo je s Antom Estradom porazgovarao o smislu života, hip-hopu, Porinu, Kiši Metaka i pizdunima iz redova glazbenih kritičara.

Naravno, kako je pot lista poznata po ažurnosti, razgovor je nakucan s ovećim zakašnjenjem, nedoličnim profesionalnom mediju, ali zato sasvim normalnim za pot listu. Naravno, nije nam se dalo stavljati apostrofe i ispravljati dijalekt u hrvatski književni, jer je Estrada lijen i boli ga kurac.
Estrada: Prošlo je godinu i po od izlaska “Istine”, kako su se stvari promijenile i jeste li evoluirali kao bend?
Ivo Sivo: Dosta je turbulentno sve to, meni vrijeme ne ide linearno, teško je u glavi poredat šta se sve događalo. Nakon “Istine” imali smo dosta koncerata koji su bili dosta posjećeni, na kojima smo se super zabavili. Izdavačka kuća je zadovoljna s prodajom CD-a, snimili smo par spotova, ovo ono. Trenutno smo promijenili jednog člana benda, gitarista je iša prečesto u Indiju pa smo ga odjebali, to je u zadnjih par tjedana. Da’ san otkaz prije dva, tri miseca na poslu, ostavila me je cura nakon osam godina, to je isto bilo u 12. misecu.
Estrada: Šta ima sa sljedećim albumom, ‘oće bit, jel spreman?
Ivo Sivo: Počeli smo radit na albumu ima misec dana, sad će uskoro izać Kid Rađa, to Zoni radi, tribalo bi najkasnije do lita. Radimo taj treći album, u početnoj smo fazi, ne znam hoće li to bit u iduću godinu, dvi ili tri. Nadamo se da će bit u šta kraćem roku. Nešto nas forsiraju da izbacimo singl do kraja godine. Vidit ćemo, za sada su sve stvari dosta rendom, šta ja znam.
Estrada: “Lovrinac” je nominiran za hit godine na Porinu?
Ivo Sivo: Tko god ovo čita nek glasa za “Lovrinac”.
Estrada: Koliko vam je Porin uopće bitan?
Ivo Sivo: Porin nam je dosta bitan, govori nam menadžerica da nećemo preživit ovu fiskalnu godinu ako ne dobijemo Porin. Super je šta je kod glasača pa možda postoje teoretske šanse da dovoljno njih glasa, iako mi se pari da Opća opasnost opasno mobilizira ove pokrajine da za njih glasaju.
Estrada: Dobro, vi ste jaki na internetu?
Ivo Sivo: A mi ne volimo previše pilat ljude na fejsu s jedno te istim glasanjem. Reka mi je Zoni da Opća opasnost ima po iljadu lajkova svaki dan. Nadamo se da ćemo bar bit blizu. U svakom slučaju bolje je dobit Porina nego ga izgubit. Već smo dva puta izgubili i nije dobar osjećaj. Želimo dobit svakog Porina za kojeg u budućnosti budemo nominirani.

Estrada: Hoće li Kiša metaka nastupat’ s vama?
Ivo Sivo: Krešo Bengalka je iša s nama u Rijeku. I Oreb. On je iša i u Beograd i Osijek. To je dosta nepredvidivo da se tim ljudima poklopi raspored s našim i da svi zajedno idemo. Volili bi da idu s nama, ali svi imaju svoje civilne živote i nemaju dovoljno vrimena za muziku.
Estrada: Ima li šanse da vidimo Papija na stejdžu?
Nema šanse. Papi je čovik koji nikad neće nastupit uživo.
Estrada: Zašto?
Ivo Sivo: Zbog posla kojim se bavi, o kojem nećemo pričat zbog njegove osobnosti. Papi je u programu za zaštitu svjedoka.
Estrada: U zadnjih godinu dana izašlo je puno hip-hop domaćih albuma i primijetio sam da je svima pun kurac društvenih zbivanja. Neko od vas je rekao da ne želite da vas se proglašava društveno angažiranim bendom?
Ivo Sivo: Nekako uđeš u problem da mi to ne želimo. Ali mi imamo elemente toga, postaješ stariji i imaš potrebu da se sve više integriraš u društvo. Ne možeš se više izolirat kao kad si bio dječak ili student. Ipak, ne želimo da se nas povezuje s nama. Kad glazbeni kritičar pomisli na rep pomisli na socijalnu angažiranost. Ne želiš ulazit u klišeje, ne želiš da te netko stavlja u ladice. A to je problem što ti ljudi ne poznaju tu muziku i ne shvaćaju da postoji rep koji nema veze s tom uskom tematikom. Želimo pokazat da od repa možemo napravit bilo šta, napravit ga svima dobrim i prihvatljivim, a ne samo kritiziranjem države. Ako ne kritiziraš državu to nije valjda rep za ove kritičare od pedeset godina…. PIČKE. Ne znam stavi neku drugu rič.
Estrada: PIČKE!