Novi List intervju – Dječaci: Ovakva država jača i izoštrava nišan umjetnosti

0


Hrvatska izaziva samo depresiju i apatiju. Često se ponavlja ovo pitanje, kao da mi koji se bavimo glazbom likujemo nad time što je država smeće, jer nam to daje inspiraciju. Ne daje ništa, ubija nas u pojam kako država konstantno 20 godina ide nadolje

Nakon prošlogodišnjeg izdanja Tuluma, kad su headlineri bili Dubioza Kolektiv, zakazano je novo okupljanje u Dvorani Mladosti – 14. studenog nastupit će S.A.R.S., Brkovi i Dječaci. Sva tri izvođača bilježe fenomenalne rezultate ove godine.

Splitsko-zagrebački hip-hop trio Dječaci nakon debitantske »Drame« i hvaljene »Istine« koja je rasprodana u rekordnom roku, ovih mjeseci pripremaju treće izdanje. Poslije »Struje«, prvog singla s predstojećeg albuma, Dječaci su predstavili i novu pjesmu »Bile starke« te su na svoj način odlučili odgovoriti na aktualne modne trendove u Splitu i Hrvatskoj.

Bez obzira na tematiku, Dječaci su još jednom pokazali da imaju što reći, a u prilog tome koliko ih slušaju govori činjenica da u nešto više od mjesec dana pjesma ima gotovo 250 tisuća pregleda na Youtubeu. Prilika je to za kraći razgovor s Vojkom Vrućinom, Ivom Sivom i Zondom.

Rijeka ljubavi

Glasite za jednu od najpopularnijih hip-hop atrakcija u državi, za čije se koncerte uvijek traži karta viška. Tako je bilo i za nastupa u Rijeci. Veselite li se povratku pred riječku publiku?

IVO: Veselimo.

ZONDO: Riječka publika nas konzistentno iz koncerta u koncert oduševljeno prihvaća, mnogo smo im zahvalni na takvom prijemu i količini ljubavi koju nam daju. Čak sam godinu dana bio u vezi s jednom Riječankom, no to je propalo nažalost, ali zbog nje imam samo najbolje mišljenje o Riječankama.

VOJKO: Rijeka? Toooooooooooooooooo…

Jasno i otvoreno progovarate o hrvatskoj zbilji. Pjevate o splitskom, ali i o svehrvatskom »stanju uma«. Inspiracije ne nedostaje u ovoj »lijepoj našoj brdovitoj«?

IVO: Kako kome. Kad upalim televizor, redovito nailazim na hrvatske inačice tuđih zabavno nezabavnih koncepata. To mi ne djeluje inspirirano.

ZONDO: Hrvatska kao država izaziva samo depresiju i apatiju. Zanimljivo je kako se često ponavlja ovo pitanje, kao da mi koji se bavimo glazbom likujemo nad time šta je država smeće, jer nam to daje inspiraciju. Ne daje ništa, ubija nas u pojam kako država konstantno 20 godina ide nadolje. Možda ojačava i izoštrava nišan umjetnosti kad imaš osjećaj da je sve u životu protiv tebe, ali mnogi se slome zbog toga, umjesto da ojačaju.

VOJKO: Svi su debili.

Isti, a različiti

Ove godine ozbiljno radite na trećem albumu. Kako singl »Bile starke« prolazi kod publike? Očekujete li reakciju kao na singlove s prošlog albuma »Istina« koja je zaradila brojne nominacije?

IVO: U Rijeci ju prvi put sviramo pred publikom, očekujem pozitivne reakcije, kao što je u Rijeci bilo i sa svakom našom pjesmom dosad.

ZONDO: Zaboli nas za nominacije, a čini se da se »Bile starke« najviše sviđaju djeci koja nam to stalno po cesti pjevaju. Za ostala viđenja i mišljenja, uvijek možeš provjerit Youtube komentare.

VOJKO: Dječaci is for the children.

Kad se očekuje treći album i koliko se razlikuje od »Istine«?

ZONDO: Nekad iduće godine i potpuno se razlikuju.

VOJKO: Ma identični su.

»Struja« je zvukom, za vas, bila dosta neobičan singl s jako pop, singalong, narodskim refrenom. Imate li još takvih na novom materijalu i kakva je bila reakcija fanova?

IVO: Bila je onakva kakvu je tema pjesme zahtijevala. Nema više takvih na albumu jer ne radimo istu pjesmu dva puta. Zadovoljan sam reakcijom.

ZONDO: Svaka naša pjesma je neobična pjesma, to nam je šema.

VOJKO: Reakcija je katastrofalna…

Tulum!

Mogu li Dječaci živjeti od muzike?

IVO: Živ sam.

ZONDO: Da.

VOJKO: Još malo.

Što privatno slušate? Utječe li ta glazba na vas? Koji su vam domaći bendovi »napeti«? A što nikako ne možete »provariti«?

IVO: Slušam sve, ovisno o raspoloženju. Zadnjih dana mi često dođe da pustim Smashing pumpkinse. Ne mogu provariti ako mi se čini da netko koristi pjesmu kao alat kojim bi zajahao trenutni trend, bez da joj da neku novu vrijednost.

ZONDO: Brkovi su trenutno najbolji bend u državi, a za ostalo šta slušam možeš provjeriti na www.last.fm/user/Sinom.

VOJKO: Kiša Metaka.

Što publiku očekuje na Tulumu?

IVO: Tulum!

ZONDO: Tri benda na vrhuncu snage u velikoj dvorani u kolektivnoj euforiji.

VOJKO: Štapići, cola, plastične čašice…kraj teksta