muzika.hr reportaža – Kiša metaka i Dječaci kao izvrsni double headliner u Tvornici

0

Kiša metaka samo je na papiru odigrala ulogu predgrupe Dječacima na nastupu u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Razlike između tih grupa je ta što se prvo navedena oslanja više na tvrđe, primitivnije trap beatove, te su žanrovski ograničeniji, ali pri tome nikako manje artistički uvjerljiviji. Pridržavajući se profesionalnih pravila koje je Tvornica nametnula, Kiša metaka nastup je započela točno u 21:30.Krešo Bengalka, Vojko Vrućina, Vuk Oreb i DJ Vrh jednako kao i na nedavnoj Brucošijadi FER-a pokazali su svu moć ovog hip-hop kolektiva, te još jednom potvrdili kako hladne trap podloge savršeno pristaju uz crno humornu liriku života na Balkanu.

Ako im je nastup na Brucošijadi bio za stupanj impresivniji, treba uzeti u obzir da se tada radilo o premijernom nastupu pred zagrebačkom publikom, a uzbuđenje i izmjena energije pri prvom susretu uživo uvijek zauzima posebno mjesto u glavama i srcima, kako publike, tako i izvođača. Kiša metaka je najbolji dokaz one tvrdnje kako teška i crna vremena umjetnike inspiriraju da stvaraju najbolja djela, koliko god ona bila pesimistična…

Nedugo nakon njih na stage su izašli Dječaci. Zoni, Ivo i ponovno Vojko, najzaposleniji čovjek te večeri. Za razliku od kolega iz Kiše metaka, oni nastupaju s bendom. Bubnjar, basist i novi gitarist Smoki, izgledom i pokretima pravovjerni metalac, učinili su da nastup izgleda poput najboljih trenutaka Body Counta.

Tako su neke pjesme ovdje zvučale na prvu teško prepoznatljive, no s obzirom na to koliko su puta odsvirane, to je svakako dobra stvar i pokazuje kako Dječaci neprestano eksperimentiraju i traže nove načine kako se izraziti, a što je svakako dobra stvar pred izlazak (nadajmo se skorog) trećeg albuma.

Set je otvoren s “Maci”, i svi hitovi i manje poznate stvari s prva dva albuma, sada već klasika domaćeg hip-hopa, našli su se ovdje. Kao najimpresivnije trenutke treba izdvojiti “After u zatvoru“, kada se činilo da je dobro raspoloženje u publici doseglo maksimum te večeri, Zonijevu emotivnu solo izvedbu “Bebe“, te novu pjesmu “Zoni, ti si lud” koja je u ovoj verziju zvučala poput odlaska na tamnu stranu mjeseca.

Koncert je završen s “Mirisom” koja je izmamila osmijehe na licima publike i na najpozitivniji način završila ovu večer.

Ol Dirty Bastard iz Wu Tanga jednom je izjavio: “Wu -Tang je za djecu“. Gledajuću u publici dječaka koji nije mogao imati više od 12 godina, kako zna sve riječi pjesama, te vidjevši njegovu majku kako se pri tome isto tako dobro zabavlja, trebalo bi parafrazirati legendarnog repera i reći: “Dječaci su za obitelj” i to mislim na najpozitivniji mogući način. No, takvo stanje stvari Dječake ne tjera na razvodnjavanje ili omekšavanje, već suprotno.

Kiša metaka i Dječaci savršeno se nadopunjuju i izvrstan su izbor, nadajmo se i u budućnosti za ovakav zajednički nastup.

Luka Fišić