dnevnik.hr recenzija D R A M E (2008)

0

Dječaci ‘Drama’ – Ocjena 5/10
(Menart, 2008.)

Nije lako biti hip-hoper u Hrvatskoj. Novo ste ime na sceni, nastojite biti skandalozni, kontroverzni i revolucionarni, no svega se toga već prije vas netko sjetio: sve su psovke izvikane, svi političari izvrijeđani, mafija se već prozivala, narodnjaci su ismijavani, noćni životi Splita, Zagreba i Rijeke našli su se među stihovima već nebrojeno puta.

U takvoj se situaciji našla i splitska hip-hop trojka Dječaci, koji je u svojem prvijencu ‘Drama’ pala preko gotovo svake zapreke koja im se pojavila na putu. Teme su klasične – droga, siromaštvo, korupcija, frustracije… Psovke su uobičajene (na trenutke prebrutalne), poruke već izlizane. No, najveći problem Dječaka, za razliku od njihovih uzora iz TBF-a, jest činjenica da njihovi vokali nisu dovoljno uvjerljivi. Što i nije neka preporuka želite li se baviti repanjem.

Nakon što je tjednima njihov izdavač podgrijavao najave za izlazak albuma ‘nabrijanim’ kontroverzijama, prvo smo se suočili sa singlom ‘Meko sranje’. Pjesmu je pratio i videospot, a sve skupa doživjelo je sudbinu vica, koji već na drugo slušanje više nije smiješan. Slična sudbina smiješi se i ‘Kamiondžijama’, ‘Narodnoj’ i ‘Liu Kangu’, dok ‘Punjene paprike’, koje su trebale naslijediti ‘Sarmu’ Hladnog piva, zvuče kao demo snimka Depeche Modea u najranijoj fazi.

Ipak, nije sve tako crno. Dječaci su u ‘Pleski’ postigli primamljivu turobnu atmosferu, koja sugerira da se u njima ipak krije jači autorski potencijal, dok je solidna i ‘Krek kuća’, koja se direktno nastavlja na kultno TBF-ovsko ‘ST stanje uma’.