Svitanje

0

Par citata iz časopisa “Svitanje”, lista župe Sv. Pavla apostola – Split, God. 11. br. 17. 2008.

“Kršćanska ženidba je nerazrješiva. Jednom valjano sklopljena kršćanska ženidba nikada se ne može rastaviti. Ona traje do smrti. Krist je rekao: Što je Bog združio, čovjek neka ne rastavlja.”

Svrha ženidbe
Zaručnici pristupaju sakramentu ženidbe:
– jer se vole
– jer žele biti sretni i zadovoljni u svom životu
– jer žele roditi i odgojiti djecu”

“Zaljubljenost je zapravo gratis demo-softverska verzija ljubavi.”

“OPROSTITI NE ZNAČI ZABORAVITI
Koliko li smo puta čuli riječi kao ove: “Ne mogu mu oprostiti jer ne mogu zaboraviti”, ili pak: “Zaboravi sve to”, “Okreni stranicu”, “Ne zaustavljaj se na toj uvredi, nastavi svoj život”. Ne treba zaboraviti. Razlog je jednostavan. Zaboraviti nesretan događaj, sve kad bi to bilo moguće, priječilo bi da se oprosti jer se ne bi više znalo što se oprašta. Uostalom, kad bi oprostiti značilo zaboraviti, što bi se dogodilo osobama s izvrsnim pamćenjem?”

“Budući da je nas ovdje skupljene nogomet okupio zajedno, kako bi i Isus bio među nama, čini mi se najprikladnije naše razmišljanje posvetiti nogometu. Jer nema ničega na ovom svijetu a da nam ne bi moglo poslužiti za razmišljanje o Bogu Ocu koji je ljubav, o Isusu Spasitelju, o Duhu Životvorcu i o Crkvi, mističnome Tijelu Kristovu.”

“I Kršćanska Crkva je poput nogometa. Prisutna je u svakom djeliću zemaljske lopte. Sveopća je i u njoj ima mjesta za sve. Ne samo za vrhunske igrače, nego i za nas slabe, koji griješimo, ali ne odustajemo od igre.”
“Hvala ti, blaženi Alojzije, što nam je već i sam spomen tvog imena, i tvoj moćni zagovor kod Boga, davao snage da se odupremo zlu, da se ne damo pregaziti i da žrtvom mnogih mladih života obranimo krst časni i slobodu zlatnu, da barjak slobode zavijori nad svim domovima lijepe naše.”

“Mons. Štabuk je zavapio: “Moja država Hrvatska progovori o svojoj djeci, progovori o istini, o Herodu koji je dao poubijati tvoju djecu… progovori u ime Boga?!””

“U svom vapaju upitao je: “Reci državo moja je li još uvijek grijeh biti Hrvat i katolik?!””

“U autobusu smo pjevali pjesmu koju nas je naučio fra. Ante. Ta pjesma ide ovako:

Fra. Ante: EULEJA
Svi: EULEJA
Fra. Ante: DIGIDIGI DOMBA
Svi: DIGIDIGI DOMBA
Fra: Ante: euleuleeeleja
Svi: euleuleeeleja

I tako sve jače i jače. Znamo samo da je to afrička, ali ne znamo što znači.”

Ministrantski kongres u Vepricu
Ovo je u našoj nadbiskupiji godina duhovnih zvanja. Pridružili smo se i mi ministranti pa smo išli 12.04. u Vepric. To se zvalo ministrantski kongres. Bilo je mnogo drugih ministranata. Neki su obukli i haljine. Mi nismo. Tu se slavi 100 godina Veprica i 150 godina ukazanja Gospe u Lurdu. Molili smo da netko između nas ministranata pokuša biti svećenik. Mate i Denis su s Pujanki. Oni su već završili drugu godinu Bogoslovije. I oni su bili ministranti.”

“Poznate osobe iz svijeta športa i zabave davali su nam primjere iz vlastitog života, te su nam na taj način željele pružiti primjer u vjeri. Za to vrijeme je “predstavljen” stolac s četiri noge. On je stabilan samo ako su sve četiri noge tu, ali ako jedna nedostaje više ničemu ne služi.”