Brodski dnevnik: Pizza

8

Ko bi reka da tako jednostavno jelo moze svakome ispast drugacije pa makar koristili iste sastojke, tisto i sta vec ne, al ta jebena pizza svakome ispadne posebno. I digod san jea pizzu nikad nisan poia nejestivu pizzu, jer pizza je pizza i ne moze bit losa i koliko god lose izgledala moras dat sansu pizzi, al ovi pokusaji pizze koje san ima priliku provat od dosad tri kuvara su jebena katastrofa.

Nista mi nije jebeno jasno. Prva i osnovna stvar koja fali je origano i ne razumin kako neko uopce moze i pomislit radit pizzu bez origana. Ravno samoubojstvu. Ne mozete tako jebiga, ne mogu origano zaminit neke druge travurine sta pospete po njoj. Drugo, tisto. Ova nekidan je bila debela dva prsta, da je bila jos prst deblja pomislia bi da je nekome rodendan i da je jebena torta na stolu. Mislin koji kurac. Prova san i tanke, al dabe, tisto neukusno i bljutavo i jebeno zivo, znaci sranje. Onda ta salsa. Ja ne znan ni sta se tu dogada, al ja to kad provan to je neko gorko sranje, a nisan bas od neke gorcine, jer kad jeden pizzu ocu da je slana, a ne gorka. O da mi je slozit jednu sad po mon gustu. A onda sir, trci trci pa sir eto toliko ga ima, nula bodova, ako nema sira nemoj brate ni radit pizzu. I onda jos pored toga naguraju neke komade paprika, kapule, ovaj je neki dan nariza i komade hrenovke. Ma sve sta dode pod ruku. I onda sve to postane jedna tako gadna mjesavina, da prva stvar koju doma pozelin pojist je jebena pizza i to domaca. Jebemu sve narucit cu pizzu ovaj put.

I to pravu domacu pizzu. Je sve je to dobro krusna pec ovo ono, al nema pizze koja se moze mirit sa domacon pizzon iz pecice na 250 stupnjeva jer jebena pecica ne moze jace i da oce. Domaca pizza je jedina koja je jestiva kad je ladna cak i dan nakon, a to nije mala stvar jerbo ove iz krusne pece kad se olade ne vride, bicu pristojan evo: nista. Vec mi se bale cide kad pomislin na to hrskavo tisto, tocnije 25 deka koliko je optimalna kolicina za moju pizzu sta ide u okrugli kalup, pa onda onda one pome malo razvodnit posolit i lipo razmazat sa zlicon da svugdi bude podjednako, pa malo origana, pa onda manji red sira, pa sunka, pa panceta, pa onda opet sir, pa gljive i onda jos sira i na kraju dosta origana da lipo zamirise ka pizza, a ne neki opanak. Evo me glad vata u pizdu materinu (omiljena bestimja otkad san ode i ide u sve svrhe). Morat cu po sardinu jer je vecera bila tanka. Izlaze mi sardine na usi, al neka bar znan da ih necu jest kad doden doma.

Vratimo se na pizzu. Sican se kad su se u nas tek pojavili fast food-ovi i pizzerije dok su bile pojam, niko nije zna sta je to pizza i niko doma nije radia pizzu, prije 10-15 godina, boze sacuvaj ko to jede. To se islo u Trst pa bi se tamo jelo pizzu i kupilo mortadelu, sta nema nikakve veze sa pricon, al zvuci primamljivo isto tako. A vidi sada, nema ko ne radi pizzu doma ili je zdere negdi usput. Najjace je bilo dok je Marijana radila u kvartu pa poist njenu pizzetu, najjaca u gradu debelo. Sican se jumbo pizze, ogromno nesto. Brdo nadjeva, kakva stednja, nije bilo stednje kod Marijane. Marijana je bila siroke ruke, al gotovo je sad to. Propa biznis, a nije do nje. Navodno je naucila radit pizze negdi u Italiji. Nije ni cudo sta je prodaja u njenoj smjeni isla nekad i duplo jace; sta dostave sta pizzete. A bidni Mirko iz druge smjene kad bi on bia u popodnevnoj niko iz kvarta nije isa po pizzete, al popravia se i on posli i bile su dobre, al opet je propalo. Jebiga, ocito nije bilo ni do Mirka.

Moga bi o pizzi do ujutro al moran skratit. Jedna od najsladih pizza mi je bila u Savanni, narucena u popodnevnim satima nakon nezaboravnog izlaska i narucia mi je lik iz kucice odma pored broda zaduzen za teret i pri tom mi je ponudia ostatak hamburgera (da, hamburgera, gle slucajnosti) nakon sta san prvotno tia narucit cheeseburger-e al to niko ne dostavlja pa jedino sta je preostalo bila je ta dominos pizza. Uzea san najvecu mogucu sa ekstra sirom naravno. 20 i koji dolar. I nakon 20 minuta lik iz kucice javlja likovima u cargo control room-u: pizza je tu, triba je skupit. Komad je isa liku iz kucice, komad filipu kraj skala, a ostatak smo podilili u kontroli i zalili sve kolon, a cime drugin.

Usa san nakon toga u prostor di jedemo i sinja one suve opanke od pizze, jer nediljon je uvik pizza jedno od jela i nekako mi je bilo drago sta ovaj put nisan bia u (ne)prilici izist govno vec pravu pravcatu pizzu, na cijoj kutiji je pisalo oven baked i bila su otiskana domina. Dobra je to igra. Mlada sestra me znala dobijat kad bi imala dobra domina…

Dodatak:

Rus je reka kako je ova brodska pizza odlicna s obzirom da je ”kucne” radinosti. Nisan moga virovat sta lik prica, al nije mi se dalo ulazit u diskusije jos tu na engleskom umarat mozak i provat dokazat poantu. No no rusu moj. Vise je vridilo napisat ovu kolumnu, a ja ti prika ne mogu pomoc kad ne znas sta znaci dobra pizza.