Aboridžini

3

Reći ću ti zašto bih sada htio da živim prije 500 godina u sadašnjoj Australiji kao jedan od Aboridžina. Nikad neće biti boljih betl emceea od Aboridžina. Zašto? Evo zašto.

Aboridžini su možda imali nazadnu i nerazvijenu strukturu društva, ali funkcionirala je. Funkcionirali su kao savršeni komunistički sistem, ono malo ša su imali, to su svi djelili i na kraju je bilo za sve. Oni nisu uopće znali ša je to ubojstvo, jer toga nije bilo. Oni nisu uopće znali ša je to krađa, jer toga nije bilo. Sva ta zla su im donijeli kolonizatori kad su došli i počeli ih ubijati, jer nisu htjeli obući odjeću na svoja gola tijela.

Kad bi netko od njih čak i prekršio njihove socijalne norme, događalo bi se jedno. Okupili bi se svi jednu noć i pjevali dok taj nije umro. Oni bi pjevali, a on bi umro te noći, sam od sebe, od njihovog pjevanja. To se očekivalo od njega. Svi su znali da kad počne pjevanje, on će umrijeti. To je bilo to. Zbetlali su ga na smrt. To su pravi betl emceei.

Reći ću ti zašto bih sada htio da živim prije 500 godina u sadašnjoj Australiji kao jedan od Aboridžina.
Zato jer nebih znao ša je to rak. Zato jer nebih znao ša su bolnice. Zato jer moj deda Dragutin ne bi sad bio u jednoj priključen na kisik s dijagnosticiranim rakom. Zato jer bi on zatvorio svoje oči pod svijetlom logorske vatre, a ja bih onda cijelu noć nabijao po bubnju i vikao u pustinjsku noć.

Zato.